Има плагиатство в представените дисертационни и научни трудове на ректора

...
Има плагиатство в представените дисертационни и научни трудове на ректора
Коментари Харесай

Отстраненият ректор на ТУ-Варна няма да може да преподава и като лектор

Има плагиатство в показаните дисертационни и научни писания на ректора на Техническия университет Варна проф. Росен Василев. Плагиатството се показва в мненията на рецензентите. Наказанието, което го грози е преустановяване на трудовите права и назначение на длъжностен ректор.

Това разгласи ръководителят на Комисията по академична нравственос към Министерството на образованието и науката (МОН) проф. Венцислав Динчев от НАИМ-БАН на конференция в просветното ведомство.

" През идната седмица министърът би трябвало да назначи длъжностен ректор. Отстраненият учител няма да може да продължи да работи като преподавател в университета, а ще би трябвало да се явява на състезания, единствено че за доцент ", посочи проф. Динчев.

 Уличиха ректора на ТУ-Варна в плагиатство
Уличиха ректора на ТУ-Варна в плагиатство

Росен Василев преписвал буквално непознати писания

Проф. Николай Денков изясни, че става дума за книга, оповестена от задгранични създатели от университета в Белфаст, Ирландия, които са изследвали някакви железни сплави. Книгата е оповестена през 2009 година

Проф. Денков посочи, че през 2015 година излиза публикация с единствен създател проф. Росен Василев, в която част от фигурите от книгата са непосредствено трансферирани в неговите научни писания.

" Представянето на непознати научни резултати като свои без да се упомене източникът, това е чист, стопроцентов случай на плагиатство " , означи професорът и добави, че от позиция на научните книги това е много очевиден случай. По думите му става въпрос за много сериозен % плагиатство в научните писания на проф. Василев.

 От ТУ-Варна опазиха ректора си
От ТУ-Варна опазиха ректора си

Определят изказванията за плагиатство като неуместни

Припомняме, преди повече от година редакцията на news.bg беше алармирана от от някогашния ректор проф. доктор Овид Фархи за скица , която жестоко нарушава Закона за развиване на университетския състав в България.

Проф. Динчев съобщи, че членовете на комисията не са въодушевени от това, с което се занимават, само че по думите му би трябвало да има и орган, който да има реакция, и орган, който да следи за плагиатството. Той установи, че може да се приказва за плагиатство в показаните дисертационни и научни писания , при придобиване на научната степен " лекар на науките " и заемане на академичната служба " професор ".

Плагиатството се показва в мненията на рецензентите , а някой от тях даже стигат до 10 страници, изясни проф. Динчев. Основният мотив на проф. Василев бил, че не цитираните материали и изявления са общо дело и общ коректив.

" В момента, в който някакъв текст придобие гласност и не цитирането и възпроизвеждането му в друга научна разработка, е плагиатство ", даде да се разбере професорът.

 МОН преглежда още три сигнала за плагиатство
МОН преглежда още три сигнала за плагиатство

Красимир Вълчев назначава длъжностен ректор на ТУ-Варна

Целта на Комисията по академична нравственос е да излезе с отчет към министъра на образованието и науката, в който се съдържа цялото умозаключение. Заключението се базира от шест разнообразни арбитри , които би трябвало да бъдат безапелационни дали има съществуване на плагиатство или не. Мнението на петима от арбитрите е, че има плагиатство и отчетът е изпратен на просветния министър.

Единственият дал своя вот срещу е бил на мнение , че по случая с плагиатството е имало сигнали до Районната и окръжната прокуратура на Варна. Резултатът от сигналите е бил негативен и прокуратурата е декларирала, че не е способена и не би могла да се занимава с наказателно гонене против набеденото лице.

След като отчетът стигне до просветния министър, той би трябвало да напише писмо до ректора на съответното висше образователно заведение, което да изиска да бъдат прекратените трудовите права на въпросния човек , употребявал плагиатство.

 Обвиняват в плагиатство ректора на ТУ - Варна
Обвиняват в плагиатство ректора на ТУ - Варна

Преписал ли е дисертацията си от собствен докторант проф. Росен Василев?

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че ректорът на ТУ-Варна Росен Василев бе махленски в плагиатство на показани дисертационен и научни писания.

Проственият министър Красимир Вълчев разгласи, че от МОН преглеждат още три сигнала за плагиатство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР