Има пълна готовност за тестване на толсистемата в реално време,

...
Има пълна готовност за тестване на толсистемата в реално време,
Коментари Харесай

Нанков: Има пълна готовност за тестване на толсистемата от 15 май

Има цялостна подготвеност за тестване на толсистемата в действително време, както беше оповестено - от 15 май, заяви пред публицисти заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Първо в пунктовете за продажба - най-вероятно ще стартираме на границите с тестовите изпитвания, добави той пред публицистите след присъединяване си във форума " Проектни оферти на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 година ".

Нанков осведоми, че към този момент 27 камери са инсталирани, за други 63, за които са издадени позволения за градеж, ще бъдат инсталирани в границите на идващите няколко дни. Имаме цялостна подготвеност да стартираме системата в частите " оперативна съгласуемост ", " генериране на геопространствени данни ", които след това се трансформират в съответна такса за изминато разстояние, добави той. Нанков осведоми, че ще бъде изработен клип за това какво съставлява толсистемата като осведомителна система, която по-думите му е евентуално най-сложната, изграждана в България.

Сред главните провокации Нанков открои тарифирането и уточни, че през идната седмица ще има срещи с превозвачите, с цел да се сближат позициите. Нанков уточни, че ще се търси баланс сред частния и публичния интерес във връзка с цените, на обсега на пътищата, които в началото ще подлежат на толуване. На срещата ще бъде показан и разбор на положението на пътищата /основно втори и трети клас/ по отношение на нулевата ставка, като концепцията е толсистемата да бъде построена върху тези пътища, и когато те след време бъдат ремонтирани, ще бъдат включвани поетапно в обсега й, каквото е желанието на транспортния отрасъл, посочи заместник-министърът. Очаква се на идната среща да бъде конкретизирано и какъв брой километра ще бъдат безплатните пътища, като по-думите на заместник-министъра се чака те да са най-малко 13 000 километра. Маржът на толуваните пътища е сред 5000 и 7000 километра, от общо 20 000 километра републиканска пътна мрежа.

В отговор на въпрос заместник-министър Нанков посочи, че е призната оставката на инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенцията " Пътна инфраструктура ". Той подава оставката си в средата на април в деловодството на Министерството на районното развиване и благоустройството.Има подготвеност до три години и половина да е завършило осъществяването на плановете от ВиК бранша, финансирани по линия на оперативна стратегия " Околна среда ". Това разяснява пред публицисти заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след присъединяване си във конгрес " Проектни оферти на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 година "

Той подсети, че всички 14 ВиК сдружения в страната, поканени да аплайват по оперативната стратегия, подадоха предварително планове за финансиране по процедура " Изграждане на ВиК инфраструктура " по ОПОС.

Крайният период, в който те трябваше да показват плановите си оферти пред Управляващия орган на програмата, беше 23 април, а сдруженията подадоха документи от 15 февруари до 19 април.

Очаква се с осъществяването на плановете в 50 обитаеми места с 10 хиляди и повече еквивалент поданици да бъдат уеднаквени екостандартите с тези по отрасловите евродирективите и да се усъвършенства пречистването и третирането на отпадните води, сподели Нанков по време на форума. Наред с това над 850 километра ще бъдат новоизградените водопроводи и канализационни колектори и още толкоз реконструирани по линия европейската взаимност, добави той и уточни, че през идващите четири години се чака да се работи по 400 обособени обекта и подобекта.

По време на форума заместник-министър Нанков посочи, че страната е на финалната права на реализирането на една от най-големите вложения в бранш ВиК в страната от последните тридесет години. Говорим за инвестиция от съвсем два милиарда лв. по линия на ОПОС, подсети министърът.

Тази инвестиция ще усъвършенства живота на над 2 млн. души, ще сътвори предпоставки за повишение качеството на живот, по- положителни приходи, напредък, развиване, претовареност и за основаването на резистентен във финансово и техникоексплоатационно отношение отрасъл, разяснява по време на форума Нанков. Ако нашето ведомство стопанисва и поддържа 20 000 километра републикански пътища, то ВиК мрежата е повече от 90 000 километра, посочи Нанков.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, която също взе участие във форума, акцентира по време на полемиката, че се осъществя най-мащабната капиталова стратегия във ВиК бранша и в историята на България. Тя посочи, че вложенията бранша са предпочитани и са значими, тъй като основават по-добри условия на живот на хората и значат здраве, достъп до чиста питейна вода, запазване на околната среда и благоприятни условия за развиване на стопанската система.

Чакаме сътрудниците от ОПОС бързо да прегледат плановете, в случай че има потребност от корекции, те да се създадат, с цел да може до края на годината да бъдат подписани контракти за финансиране, да се проведат публичните поръчки, като в някои обитаеми места това ще може да стане още тази година, разяснява заместник-министърът пред публицисти.

Нанков уточни, че има подготвеност за това в Смолян, Шумен, Русе, Стара Загора, Враца, Видин, в случай че няма обжалвания на поръчките. Освен това, с признатите промени в Закон за устройство на територията за сервитутите за водоснабдителните обекти по прилика с тези за енегопреносната мрежа, ще се спести време във връзка с парцеларните проекти и отчужденията при създаване и реорганизация на довеждащите водопроводи, като да вземем за пример този в Шумен, разяснява още министърът.

Нанков също изрази опасения, сходни на тези на Камарата на строителите, от дефицит на фрагменти за осъществяването на плановете и уточни, че се обмислят разновидности за импорт на фрагменти от Молдова, Македония, Украйна.

Той обаче подсети, че европейският пазар е свободен и европейски компании също печелят публични поръчки, а те разполагат с техни фрагменти и в този смисъл без фрагменти в строителството страната няма да остане.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева подсети, че хидроинженер е предпазена компетентност. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР