Има основен риск за България и конфликтът в Близкия изток

...
Има основен риск за България и конфликтът в Близкия изток
Коментари Харесай

Демерджиев: Конфликтът в Близкия изток засилва риска от нови бежански вълни

" Има главен риск за България и спорът в Близкия изток го ускорява - рискът от нови бежански талази. Не виждам готовоност България да ги посрещне ", съобщи пред някогашният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му през миналите месеци спомагателното финансиране, което е било обезпечено от служебния кабинет, не е било вложено.

" Напролет ще бъде прекомерно късно тези обилни пари да бъдат употребявани за защитата на границата ", добави Иван Демерджиев.

Според него този боен спор не би трябвало да се подценява, а да се реагира превантивно.

Броят на починалите в Газа доближи 4385, а потърпевшите са към този момент 13 651 от началото на спора сред Израел и " Хамас ", който избухна на 7 октомври, заяви в събота палестинското здравно министерство, представено от Ройтерс. Сред убитите има 1756 деца и 976 дами, добави ведомството.

" Хамас " държи в Газа минимум 210 заложници, а от 7 октомври насам са убити 307 израелски бойци, съобщи на конференция представителят на израелската войска Даниел Хагари.

Войсковите сили за защита на Израел са " уведомили фамилиите на 210 държани в Ивицата Газа заложници ", сподели представителят. От 7 октомври насам " са убити 307 израелски военнослужещи ", добави Хагари.

В петък бяха освободени първи заложници от терористичната организация „ Хамас ”. Става дума за майка и щерка, американски жители.В изказване боен представител на „ Хамас “ съобщи, че двете американски заложнички са били освободени „ по филантропични съображения вследствие на посредничеството на Катар “.

Първи фрагменти на освободените американски заложнички излъчиха международните медии. Джудит Раанан и щерка й Натали са били освободени от Газа в петък вечер. Двете са били на посещаване при родственици в кибуца Нахал Оз в южната част на Израел, покрай Газа. На 7 октомври животът им се прекатурва, а 14 дни след ужаса двете дами към този момент са в Израел и са разговаряли с околните си.

Бащата на Натали и някогашен брачен партньор на Джудит - Ури Раанан съобщи, че е чакал този миг от две седмици.

„ Не съм спал от две седмици. Тази нощ ще дремя умерено. Говорих с щерка ми. Звучеше доста добре, изглеждаше доста добре. Щастлива е и чака да се върне вкъщи. По-рано приказвах и с президента Джо Байдън, благодарих му за помощта по отношение на освобождението им. Надявам се да видя и двете идната седмица. Тогава е рожденият ден на Натали. Ще честваме в дома ми. Когато я видя ще я прегърна, ще я целуна. Ще бъде най-хубавият ден в живота ми ”, сподели той.

Според мнения на анализатори в международните медии евентуално ориста на заложниците е измежду факторите, които бавят наземната интервенция на Израел в Ивицата Газа.

Ислямисткото придвижване " Хамас " предприе на 7 октомври своята най-голяма офанзива против Израел от самото си основаване през 1987 година - при започване на Първата палестинска интифада. Конфликтът занапред се разгаряше, когато израелският министър председател Бенямин Нетаняху се заканида унищожи радикалната формация, която взе властта в Ивицата Газа през 2007 година

Хиляди убити израелци, палестински бойци, сеещи гибел в израелски градове, фрагменти на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо допреди дни.

На 7 октомври сутринта, откакто хиляди ракети полетяха и стотици палестински бойци проникнаха в Израел от Ивицата Газа,движението " Хамас " разгласи, че е почнало " военна интервенция " против еврейската страна,за да постави завършек на поругаването на ислямски светини и на похищенията против палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР