Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с

...
Има опасност от разпространение на полските мишки в масивите с
Коментари Харесай

Има опасност от разпространение на полски мишки в масивите с пшеница заради топлата зима

Има заплаха от разпространяване на полските мишки в масивите с пшеница поради топлата зима, заяви професор доктор Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури " в Добруджанския аграрни институт пред публицисти.

При стопански предел на вредност от една колония на декар към този момент се срещат по 4-5 колонии в периферията на житни полета в съседство с люцерна в Добричкия район, сподели специалистът. По думите му разпространяването на полевката към този момент е най-характерно в крайбрежната зона сред Каварна и Шабла.

Професор Киряков предлага на земеделските производители да създадат обход на масивите и да подхващат ограничения против разпространяването на вредителя. Засега пшеничените посеви се развиват доста добре и няма условия за нахлуване от заболявания. Може да се чака, че реколтата ще бъде добра, както през предходната стопанска година и междинният рандеман в Добричкия район ще доближи към 650 кг, предвижда ученият.

Той разяснява, че само в случай че през февруари-март времето внезапно застудее, без да падне сняг и в Добруджа задуха характерният мощен вятър, има заплаха от измръзване на посеви. Зърнопроизводителите не трябва да бързат да торят, тъй като пшеници, при които има известно възобновяване на вегетацията, могат да прераснат и това по-късно да докара до полягане на растенията, както се случи преди две години, предизвестява ученият. В Добричка област, която създава най-вече хлебно зърно в страната, площите с пшеница надвишават 1 200 000 декара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР