Има опасност нови лекарствени терапии да останат недостъпни за пациентите

...
Има опасност нови лекарствени терапии да останат недостъпни за пациентите
Коментари Харесай

Нови лекарствени терапии може да останат недостъпни за пациентите догодина

Има заплаха нови лекарствени лечения да останат недостъпни за пациентите следващата година, поради квалифициран мораториум от Здравната каса. За това алармираха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. 

Реакцията на компаниите на истински медикаменти е поради  мораториум върху заплащането на новите лекарства през 2018 година от НЗОК- решение, признато от Надзорния съвет на Касата, което следва да бъде прегледано опарламента. Оказва се, че заради тази възбрана необятно прокламираното нарастване на средствата за здраве с 400 милиона лева няма да докара до възстановяване на лекарственото лекуване на българските пациенти, настояват от Асоциацията. 

Сред новите лечения, които мораториумът ще засегне, има такива, които към този момент са предложени за възнаграждение, въз основата на оценка на здравните технологии, и за които са подписани контракти за отстъпки с преференциални за НЗОК условия. Голяма част тези медикаменти са за злокачествени болести и за ревматоиден артрит.

За 2017 година фармацевтичните компании ще дават на здравната каса отплата на разноски за медикаменти под формата на отстъпки на стойност 130 милиона лева За идната година НЗОК възнамерява да получи отплата в размер на 160 милиона лв.. Тази забележителна по мярка отплата на разноските на здравната каса за медикаменти се обезсмисля, споделят от Асоциацията, в случай че не може да помогне българските пациенти да получат своевременен достъп до нови лекарствени лечения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР