Има опасност да рухне цялата сграда на демокрацията. За това

...
Има опасност да рухне цялата сграда на демокрацията. За това
Коментари Харесай

Гешев: Има опасност да рухне цялата сграда на демокрацията

Има заплаха да рухне цялата постройка на демокрацията. За това предизвести основният прокурор Иван Гешев по време на формалното разкриване на Общото заседание на следователите за избор на член на Висшия правосъден съвет.

Кандидатите за поста са трима - Бойко Атанасов, Петко Петков и Наталия Василева Стаменова, като един от тях ще стане следовател във Висш съдебен съвет.

Гешев изясни, че с изключение на главната задача, която е избор на следовател във Висш съдебен съвет, още веднъж настава моментът, в който с изключение на тази съществена задача, на този човек ще се падне виновната задача да пази независимостта на следователите и ползите на институцията. " Едва ли съм специфичен, тъй като съм единствено посетител. Не съм специфичен, тъй като тук виждам с изключение на сътрудници, само че и хора, които мога да нарека другари, с които сме почнали да работим още в професионалната ми кариера като следовател ", напомни си Гешев.
 Гешев: Закриването на профилираното правораздаване е юридическа злополука
Гешев: Закриването на профилираното правораздаване е юридическа злополука

По думите му всички значими каузи ще бъдат унищожени след въвеждането на измененията в Закона за правосъдната власт

Всички с вас преживяхме през годините дружно всички законодателни опити, които някои назовават промени и които всъщност целели закриването и ограничение пълномощието на следствието. Резултатът от тези опити бил проблеми в правораздаването и за хората. Тази вреда била дребна единствено тъй като цялата п равосъдна система продължавала да работи макар всички основани ѝ компликации , уточни Гешев.

В един миг, когато следствието стана част от прокуратурата, то я промени, а прокуратурата промени следователите. Цялата институция е много по-силна и постоянна, в сравнение с преди години, посочи основният прокурор.

Ние сме една от последните институции, които сме постоянни, и сме последната бариера сред българските жители и престъпността . Без правораздаване няма страна и ние се оправяме доста добре, сподели Гешев.

" Доскоро смятах, че думи като господство на правото, правова страна, разделяне на управляващите са общоприети клишета, за които би трябвало да се кажат на несъмнено събитие, само че забавно е по какъв начин в последните 2 години разбираш, че това са действителни полезности, върху които се гради актуалната страна и демокрацията ни - един от стълбовете, които би трябвало да пазиме ", означи обвинител номер едно.

Гешев е сигурен, че ще бъде определен верният следовател , с цел да пази сътрудниците си, независимостта, правата на институцията и българските жители. Ние се оказваме последния пазач на законността и съм сигурен, че вие ще продължите по метода, по който през последните години и ще излезем по-силни, по-обединени и по-успешни, сподели още Иван Гешев.

219 делегати се записаха в Общото заседание на следователите за избор на член на Висш съдебен съвет .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР