Има очакване за нов политически проект – диалогичен и институционаленСергей

...
Има очакване за нов политически проект – диалогичен и институционаленСергей
Коментари Харесай

Станишев: „Историческите“ промени в Конституцията се оказаха исторически резил

Има очакване за нов политически план – диалогичен и институционален

Сергей Станишев беше посетител в предаването „ Стълбището “ на „ Дарик радио “, където разяснява политическите развития в страната. „ Сегашната обстановка е трагична, само че и комична. Тези дни поради трескавото търсене на длъжностен министър председател, в мрежата се популяризира клип на „ НЛО “ от 1996 година В него, човек излиза да изхвърля боклука, само че го прибират герои от мерцедес, които не чуват причините му, че няма обучение, има ишиас и желае да се съветва с жена си. Скечът доста припомня на търсенето на претендент от листата, натрапен с промените в Конституцията. Преди време участвах в предаване дружно с представител на ПП-ДБ, който изясни преди малко признатите тогава конституционните промени като исторически. Е, това е исторически срам – никой от посочените хора не желае да става длъжностен министър-председател. Така се получава, когато се работи конюнктурно, вършат се промени „ на коляно “, единствено с цел да се натрие носа на президента и да бъде подложен според от актуалното болшинство. “



На въпрос чие е служебното държавно управление, Станишев отговори, че явно то ще е на министър-председателя. „ Президентът задоволително ясно сподели, че когато се вършат такива непремислени и нестимулирани промени, той се отстранява от процеса. Държавният глава ще се отграничи от отговорността за този кабинет, откакто няма свободата да избира премиера и министрите. “ Евродепутатът сподели още, че „ ще върви обществен спор на кого е държавното управление – ПП-ДБ декларират, че е на ГЕРБ, а те се разграничават, което отслабва престижа на институцията, тъй като това е служебно, само че българско държавно управление, което би трябвало да взема решение съответните задания от дневния ред на българските жители. Нужно е политиците да надскочат тясно партийните ползи и персоналното его и да стартират да се държат отговорно, в случай че не желаеме да стигнем до тотална рецесия на демократичните  представителство и развой. Има огромно очакване в обществото да се появи естествен политически индивид, който да се държи по-спокойно, по-отговорно, с ясни политически послания и позиции, само че наред с това да може да приказва с всички и да се държи институционално. Демокрацията е процедура и институции и без доверие в тях ще я имаме единствено на хартия. “, безапелационен бе Станишев.



„ Правейки съпоставяне сред сглобката и Тройната коалиция, нашето държавно управление е на светлинни години пред тях. Очевидно е, че всички последващи ръководства ще са съдружни поради ниското доверие в партиите. За да е устойчиво такова ръководство се изискват публични, политически и стопански цели. Кабинетът 2005-2009 беше на европейската интеграция, икономическия напредък и обществената отговорност. И за времето на мандата България стана пълновръстен член на Европейски Съюз през 2007 година, имахме стопански напредък от 7% във всяка година от ръководството, 24 милиарда евро задгранични вложения и 350 000 нови работни места. Пенсиите и приходите на хората се усилиха съвсем двойно.

На второ място – нужни са ясни правила за действие на обединението и за разпределението на позициите. При нас работеше Политическият съвет на обединението, беше немислимо протичащото се в този момент – гоненици по коридорите, водачите да не си подвигат телефона, голям брой водачи, които мъчно се събират на една маса. Заседанията на Коалиционния съвет се организираха постоянно, в тях участваха тримата водачи и управленията на партиите, а по-късно се даваше конференция за медиите с пояснение на взетите решения.

Бяхме доста подложени на критика за формулата 8-5-3, назоваха я делба на баницата, само че по този начин работят обединенията в целия свят – въз основата на доверието във всяка партия се разпределят отговорността и властовите позиции. Третият аспект – лепилото на обединението – базисно почитание и доверие. За тях се желае самообладание и съдружна просвета. Разбирането, че сътрудниците имат политически ползи – обещания пред гласоподавателите. Важна е и ролята на министър-председателя – да се държи с всички министри като със свои. Подчертавам, че без волята на водачите на трите партии, обединението можеше да бъде раздрана от вътрешната страна поради партийните несъгласия. “



Станишев сподели още, че „ главната разлика сред сглобката и Тройната коалиция е, че тогава имаше общо чувство за отговорност, предпочитание за същинско осъществяване на политическите цели и задоволителна съдружна просвета, а не улични връзки сред партиите. Такъв вид държание – в последния месец цялата страна се пита ще има ли ротация или не, както и провеждането на шести избори за три години, подкопават доверието в политиката като нещо потребно за страната като цяло. Политическите партии са главният притежател на отговорност, на хрумвания, на разнообразни гледни точки. Но сред тях би трябвало да има разговор и най-малко по националните цели – консенсус. Както и придвижване напред, а ние тъпчем на едно място и се чудим на ниската изборна интензивност. “



Евродепутатът уточни измежду непосредствените цели решаването на демографската рецесия, инфлацията, работните места и вложенията. „ Имаме непълен триумф с Шенген – за хората, които пътуват със аероплан. Но над 2 млн. души на година пътуват до Гърция по суша. Загубите за българската стопанска система от отлагането на решението за присъединение на България към Шенгенското пространство са по 1.2 милиарда лв. годишно, т.е. към 14 – 15 милиарда лв. за целия интервал.

Влизането в еврозоната от 2025 година изисква сериозна организация и подготовка, тъй че да мине без земетресения. Светът се трансформира толкоз стремглаво геополитически, нужна е непоклатимост в ръководството. Като член на Българска социалистическа партия доста бих се радвал, в случай че левицата е в кондиция и предложи опция на българите. Но за жалост партията е на 9% доверие сега. “

Станишев обърна внимание и на икономическото възобновяване по линия на Плановете за възобновяване и развиване, което се трансформира в тематика на полемики през последната седмица. „ България, за жалост, е на опашката на този развой, досега успяхме да усвоим един транш от 2,7 милиарда лв. през декември 2022 година Срокът за завършване на всички планове е 2026 година и наближава, а ние изоставаме. ”



По отношение на дебатите към измененията в механизма на взимане на решения на равнище Европейски Съюз и правото на несъгласие, Станишев акцентира на нуждата Европейски Съюз да бъде по-обективен и бърз във връзка с вземането на стратегически решения, само че само при обезпечаването на нужните гаранции, че позициите и ползите на дребните и междинни страни ще бъдат регистрирани. „ Виждате, че рецесията с бежанците и мигрантите лиши 8 година на Европейския съвет да реализира някакъв консенсус и да се пристъпи към  промяна на Дъблинските съглашения. ” 

Във връзка с бъдещето на процеса на разширение на Европейски Съюз, Станишев настоя, че методът постоянно следва да бъде кардинален и пореден, защото участието в Европейски Съюз не трябва да се преглежда като премия за едно или друго политическо събитие. „ Членството има напълно ясни критерии, които би трябвало да се следват. В този смисъл, най-прекият интерес на България е завършването на преговорния развой със страните от Западните Балкани. По отношение на Украйна, би трябвало ясно да си дадем сметка, че в положение на война е извънредно комплицирано да чакаме осъществяване на европейски критерии. ”

„ Геополитиката нахлу доста мощно в решенията на Европейския съвет след 2022 година, но сходни решения постоянно имат дълготрайни последствия. Често политическите заявления се разминават с действителните присъединителни договаряния. ”, акцентира Станишев и акцентира, че едно ускорено присъединение на Украйна рискува да подложи на извънреден напън в този момент настоящата рамка на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, което ще се отрази на българските земеделци.

Източник: Дарик

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед32665Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед28238Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед29496Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед33813Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед70401Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед548104Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178205Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136336Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121879Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91978Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков119
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР