Има няколко процесуални нарушения при избора на Борислав Сарафов за

...
Има няколко процесуални нарушения при избора на Борислав Сарафов за
Коментари Харесай

Зам.-правосъдният министър: Има няколко нарушения при избора на Борислав Сарафов

Има няколко процесуални нарушавания при избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Това сподели в студиото на „ Твоят ден ” Емил Дечев, зам.-министър на правораздаването.

По думите му Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не е позволила правосъдния министър Атанас Славов да предложи собствен претендент за длъжността. Второто нарушаване, което било осъществено, съгласно Дечев, е, че отрасловият министър не е взел участие в процедурата, задавайки въпроси. „ На трето място – при всеки избор на основен прокурор се разискват неговите професионални и нравствени качества. За това е належащо мнение на Комисията по атестации и на втора комисия за нравственос. Ние нямахме такива мнения, от които да се създадат нужните избори ”, разяснява зам.-министърът на правораздаването. Той добави, че е „ прекомерно рисковано ” да бъде избиран човек на тази позиция, без до дъно да бъдат тествани качествата му. 

Днес Атанас Славов внася тъжба във Върховния административен съд против избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функционалностите основен прокурор. Причината е, че шефът на Националната следствена работа беше определен от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет на изключително съвещание. Славов обаче счита, че този избор е трябвало да бъде взет от Пленума на Висшия правосъден съвет.

Емил Дечев разяснява и правосъдната промяна. По думите му няма последна правосъдна промяна и е заблуда да мислим, че в случай че променим главния закон, в идващите 100 години няма да го „ пипаме ”. „ Добре е, в случай че се направи смяна на Конституцията, тя да издържи най-малко 20-30 години ”, счита зам.-министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР