Има няколко правила за борба с коронавируса , които всички

...
Има няколко правила за борба с коронавируса , които всички
Коментари Харесай

Прости неща, които да правим, за да избегнем ковид

Има няколко правила за битка с ковид, които всички сме научили. Най-простите са: мийте си ръцете и, в случай че е допустимо, стойте надалеч един от различен. Също по този начин е добре известно, че когато става въпрос за риск от заразяване с ковид от други хора, важи опълчването " на открито е добре, на закрито е зле ". Реалността обаче не е толкоз безапелационна. Къде рискът от заразяване е изключително висок?

Рискът от зараза зависи от редица фактори. Един от главните пътища за предаване на инфекцията е посредством аерозолни капчици. Това са дребни частици във въздуха, които инфектираното лице отделя, да вземем за пример при дишане, говорене или кашляне.

Важното тук е, че рискът от предаване на инфекцията в действителност е по-висок в затворени пространства. Проучване, извършено в Япония напролет на 2020 година, в което са прегледани 110 случая на COVID-19 и пътищата на предаване на вируса, открива, че вероятността първият пациент да съобщи вируса на закрито е 18,7 пъти по-голяма, в сравнение с навън.

Различни фактори обаче могат да повлияят на разпространяването на вируса на закрито. Институтът по химия " Макс Планк " в Германия е създал калкулатор, който употребява редица параметри, с цел да дефинира риска от заразяване със SARS-CoV-2, в случай че някой от намиращите се в помещението е инфектиран. За значими се считат фактори като това какъв брой мощно приказва инфектираният, какъв брой интензивно взе участие в диалога, дали помещението е добре проветрено и някои други.

Изчисленията се основават на изследване, оповестено в International Journal of Environmental and Public Health Research, по отношение на предаването на ковид по въздушно-капков път и риска от заразяване.

Пеенето в хор би трябвало да се заобикаля по време на пандемия - то доста усилва риска от заразяване. Основното нещо е да не пеете

Почти най-големият риск от заразяване е по време на хоровата процедура. Колкото по-силно пее човек, толкоз по-висока е концентрацията на аерозолните капчици, които създава. Освен това мощното пеене разпръсква капките по-далеч, в сравнение с елементарното дишане или относително тихият диалог.

Избягването на този риск не е мъчно - просто би трябвало да избягвате хоровото пеене. Но какво да кажем за уроците в учебно заведение, когато учениците би трябвало да са в една и съща класна стая? Властите не са склонни да затварят още веднъж учебни заведения, само че с цел да се понижи рискът от заразяване, би трябвало да се вземат поради няколко неща.

Първо, в случай че някой в стаята е инфектиран, вероятността да се разболее класна стая, цялостна с деца, е по-голяма, в сравнение с офис, цялостен с възрастни. Факт е, че вероятността децата да бъдат изцяло имунизирани е по-малка. Освен това учебните стаи са по-слабо проветрявани - изключително през зимата може да не е допустимо да се отварят прозорците един път на час, с цел да циркулира пресен въздух. А скъпите системи за филтриране на въздуха нормално не са налични в учебните заведения.

Магически маски

Има една мярка, която доста понижава риска от заразяване с ковид в класна стая, офис или друго помещение, и това е носенето на маски. Използването на маски FFP2 (този вид е сходен на други интернационалните стандарти N95, KN95 и P2) може да понижи риска от зараза 20 пъти, а по-модерните маски FFP3 - даже 100 пъти, споделя пред Дойче Веле У лрих Пьошл, началник на отдела за многофазна химия в Института по химия " Макс Планк " в Майнц.

" Бих предложил потреблението на маски в затворени пространства, когато хората поддържат връзка с външни лица, които не са членове на фамилията им ", споделя Пьошл и прибавя, че съгласно него " всички би трябвало да носят маски ".

Това, несъмнено, не анулира други условия. Поддържането на обществена отдалеченост, положителната вентилация и избягването на пеенето оказват помощ за понижаване на риска от заразяване, даже в случай че всички носят маски.

Пребиваването навън не освобождава от защитните ограничения

Сега се връщаме към първичния въпрос: какъв брой висок е рискът от зараза, когато сме навън? Разбира се, той е по-нисък от този на закрито (но се усилва, в случай че има подготовка на хор навън!). Това обаче не значи, че би трябвало да подценяваме всички защитни ограничения.

" Носенето на маски навън е потребно и в случай че сте наоколо до други хора ", акцентира Пьошл. " Съществува и риск от зараза по въздушно-капков път на разстояние от един до два метра. Големите капки, които всички ние издишваме, могат да доближат и до други хора навън. И една-единствена такава капчица с размер към един милиметър може да докара до зараза, в случай че бъде издишана от инфектиран човек. "

Така че, в случай че планирате да отидете на коледния пазар, не оставяйте маската си у дома единствено тъй като пазарът е на открито. Използването на маски освен понижава риска от заразяване с ковид на закрито. Но съгласно Улрих Пьошл " носенето на маска на закрито е още по-важно ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР