Има нужда от ръст на заплатите. Това заяви главният икономист

...
Има нужда от ръст на заплатите. Това заяви главният икономист
Коментари Харесай

Любослав Костов, КНСБ: Има нужда от ръст на заплатите

Има потребност от растеж на заплатите. Това съобщи основният икономист на КНСБ Любослав Костов в изявление за БГНЕС за бюджет 2022 и политиката по приходите.

Той изясни, че мнението на КНСБ не е еднопосочно, защото бюджетът обгръща всички параметри и цялостната политика и визия за страната за ръководство на стопанската система и процесите. " Подкрепяме едни неща. Не поддържаме други неща. Тук пред скоби бих извадил растежа на заплатите в бюджетната сфера. Такъв растеж няма като се изключи педагогическия личен състав и растежа на минималната заплата. Според нас това е неточност, изключително в изискванията на възходяща инфлация. Както знаете към този момент над 8 % е междинната инфлация. Личната инфлация на хората, които използват артикули от първа нужда е много по-голяма, защото и хлябът, и олиото, и другите съществени малоценни богатства нарастват с над 15 % и на този декор, в случай че погледнете в държавния бюджет има едни 300 млн. лева за работни заплати, които главно отиват за учителите. Ние сме съгласни за поредна година да се подвигат заплатите там, само че не може единствено там да бъде. Има доста други сфери като обществени услуги и домове, като културни институти, читалища. Много обичам да давам образец с дърводелеца в пандиза. Той също е държавен чиновник и надали ще бъде удовлетворен, като разбере, че няма да има една стотинка нарастване на работната заплата, пък надали е доста прелестно да работиш в затвор. Хората в приходните организации, които цяла година събираха налози, хората в организациите по заетостта, които спомогнаха да се занижи коефициента на безработица. Тези хора в действителност създават артикул. Не е правилно, че общественият бранш е непроизводствен. Хубаво е, в случай че не е да им се покачат приходите, най-малко да бъдат обезщетени и да са на същата действителна покупателна дарба, каквато бяха преди една година. Това е нашата съществена рецензия в бюджета. Разбира се, има и хубави страни, от позиция на рекордните разноски, от позиция на това, че не се стремим към строга фискална консолидация, растежът на минималната работна заплата на 710 лева ние го поддържаме, като настояваме в идната актуализация от 1 юли да стане 760 лева не за друго, а тъй като това е 50 % от междинната заплата сега и това кореспондира с Директивата за съответни и обективни минимални работни заплати, която Европейски Съюз сега разисква и до няколко месеца ще бъде реалност.

Посоката е тази - минималната би трябвало да бъде приведена в такова съответствие и да отразява издръжката на живота. Това е проучване, което ние в КНСБ вършим от 30 години на всяко тримесечие. Това е подтекстът и методът на мислене, когато приказваме за минимална заплата, а не да съпоставяме продуктивност на труда и несравними величини, каквито в действителност другите страни и нации не вършат ", разяснява Любослав Костов.

Според него отвън растежа на минималната заплата и тази на педагозите, друга политика по приходите в бюджет 2022 няма.

" Точно в този момент е моментът това да се промени. Ако видите, че има 8 милиарда и 200 млн. лева финансова стратегия и на този декор от другата страна на везната има едвам 300 млн. лева за работни заплати, то просто кантарът не го лови. Между първо и второ четене е време да се постави баланс, държавното управление да намерения освен за пенсионерите, да намерения малко за работещите, за семействата, защото в последна сметка потреблението е това, което движи растежа. Когато вдигнем заплатите и потреблението ще нарасне и действителният напредък също ", съобщи Костов.

Главният икономист на КНСБ регистрира, че в частния бранш междинната заплата нараства с над 10-11 % на година, а минималната с 6.5 % при разнообразни бази.

Той разяснява и извършения разговор на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). " Истината е, че с помощта на КНСБ на НСТС постигнахме нарастване на компенсацията за безработица, защото то така и така е много ниско. Не че в този момент ще стане доста високо, само че в последна сметка е стъпка в вярната посока. Другите неща във връзка с нашите рецензии за изчислението на пенсиите, по какъв начин тези 60 лева ще бъдат вкарани след 1 юли. Едва ли има политик, който ще се наеме да каже, че след 1 юли ще им вземе тези пари. Те имат потребност от тези пари на фона на поскъпващите цени. Трябва да се откри работещ механизъм. Много въпроси останаха нерешени на НСТС. Предстоят доста съществени месеци и диспути, защото тази година е първата в бюджетната история на България, в която имаме четири бюджета. Допреди няколко седмици гласувахме продължението на действието на Закона за 2021 година,в момента обсъждаме бюджета за 2022 година След 3 месеца Асен Василев споделя, че ще вкарва актуализация, където ще има нови политики, нови разноски и края на годината есента най-вероятно ще има нова бюджетна процедура за бюджет 2023 година Тази година през три месеца ще си планираме бюджети. Това не е добре, основава неустановеност в бизнеса, у хората. Постоянно се трансформират някакви параметри. Хубаво е да се постави някакъв ред. Тази година е първата от над 25 насам, в която бюджетната година не съответствува с календарната, което е казус. Цените нарастват, а споделяме, че минималната заплата ще бъде годна от 1 април, а ние още от октомври желаеме растеж. Няма по какъв начин да кажем на инфлацията да върви нагоре, само че от 1 април ", разяснява Костов.

Той сподели още, че има възприятието, че държавното управление изостава с някои ограничения във връзка с семействата и на работещите. По думите му въпреки това кабинетът компенсира небитовите консуматори и бизнеса. " Нямаме срещу да бъдат обезщетени, само че настояваме за реципрочни за всички групи в обществото ", добави Любослав Костов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР