Има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за

...
Има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за
Коментари Харесай

Министър срещу министър: отново е неясно кога всички ученици ще учат присъствено

Има потребност от още над 150 000 неинвазивни теста, с цел да върне всички възпитаници в клас от понеделник, 6 декември 2021 година, даже в случай че ги тества единствено един път в седмицата. " Това известие популяризира Министерството на образованието с уточнението, че сътрудниците им в опазването на здравето са осведомени за дефицита.

Абсурдното в обстановката е, че малко преди този момент министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров съобщи пред медии тъкмо противоположното: " Съгласували сме с Министерството на образованието наличните количества. Те разрешават от понеделник всички да тръгнат на учебно заведение с еднократно тестване. " Министърът посочи, че става дума за така наречен щадящи проби, които изследват слюнка, за учениците от всички възрастови групи, макар че той препоръчвал за учениците от осми до дванайсти клас тестванията да са с проба от носоглътката.

Според данни на Министерството на образованието налични към този момент са към 520 хиляди теста, като съвсем цялото количество към този момент е разпределено към учебните заведения (около 430 хиляди теста), въпреки и към момента да не е употребявано. На склад за потребностите на учениците имало към 89 хиляди теста. В известието на ведомството се прецизира и че " няма никакви налични проби за проучване на учениците на 13 декември ".

Прогнозата на министъра на опазването на здравето пък сочи, че са контрактувани задоволително щадящи проби (но това не дава сигурност, че ще бъдат доставени - бел. авт.) за доникъде на януари. " Имаме контрактувани количества, които по наша оценка би трябвало да стигнат най-малко доникъде на януари ", сподели Стойчо Кацаров.

Досега управляващите бяха на мнение, че с цел да се обезпечи безвредна учебна среда както за учениците, по този начин и за преподавателите и непедагогическия личен състав, само че и за фамилиите на учениците, проучванията следва да се вършат два пъти седмично (в понеделник и в четвъртък). Според министъра на опазването на здравето тестването можело да се сведе до един път седмично, тъй като заболеваемостта в страната спада, както и тъй като позитивните проби от тестванията в учебните заведения са доста невисок дял.

Тези констатации съответстват с събитието, че към този момент трета седмица връщането към присъствено образование на учениците от 5-и до 12-и клас се отсрочва заради липса на задоволително проби без значение от многократните уверения и, и, че това ще стане в най-скоро време. (За проблемите с тестванията за учениците четете и )

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР