Има ново отчетливо покачване на напрежението между главния прокурор Сотир

...
Има ново отчетливо покачване на напрежението между главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

Сотир Цацаров и Лозан Панов се караха по целия конспект

Има ново отчетливо повишаване на напрежението сред основния прокурор Сотир Цацаров и ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, стана ясно в четвъртък по време на съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС). Двамата си размениха остри реплики във връзка политиката на правосъдната власт за ведомствените жилища, офанзивите против Атанаска Дишева и назначението на нов основен секретар на Висш съдебен съвет.

Съдебният съвет стартира преразглеждане на политиката си по даване на ведомствени жилища на магистрати и чиновници на преференциални цени. Инициативата бе на ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков и на основния прокурор Сотир Цацаров.

Двамата внесоха предлагането си, откакто в медиите на Делян Пеевски и близки до тях издания стартира акция против члена на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева. Тя е измежду малобройната съпротива във Висш съдебен съвет, а брачният партньор ѝ бе претендент за депутат от " Да, България ". Съдия Дишева стана член на Висш съдебен съвет, откакто бе определена от своите сътрудници съдии. Преди това бе арбитър във Върховния административен съд.

Атаката стартира в " Труд "

Атаката против нея стартира на 30 май с обява във вестник " Труд ", който написа, че Дишева употребява като " нуждаеща се " ведомствено жилище от 173 кв.м. в столичния кв. " Изток ". Наемът е 202 лева на месец. Изданието нападна магистрата, че в това време тя има парцели във Варна и няма по какъв начин да е " нуждаеща се ". Още на идващия ден " Монитор " на Пеевски написа " Пионка на Панов в заможен скандал за половин милион ", базирайки се на " Труд ".

Дишева споделя, че употребява жилището в " Изток " от 2006 година, когато ѝ е препоръчано от управлението на Върховен административен съд. Условието да се употребява такова жилище е съдията да не има парцели в същото обитаемо място. От това са се възползвали голям брой членове на Висш съдебен съвет, които са имали много скъпи парцели по родните си градове, само че до момента тематиката не е била слагане. Съдия Дишева изяснява, че тя е атакувана не поради жилището, а поради позициите ѝ във Висш съдебен съвет.

И последва самодейност на Цацаров

Сега Цацаров и Чолаков оферират ведомствените жилища да се дават на магистрати след преценка на имущественото им положение.

" Трябва да се преценя цялостната опция на претендента да придобие или наеме жилище в съответното обитаемо място. Липсата на това да не има жилище в съответния град, не може да обоснове жилищната потребност “, сподели Цацаров. В претекстовете към предлагането се загатва случая с Дишева.

Самата Дишева не участва на съвещанието, тъй като бе в командировка. В изявление за " Де факто " тя изясни, че поддържа предлагането за смяна в разпоредбите.

Панов: Не съм сигурен, че Цацаров е свободен

Във Висш съдебен съвет думата взе и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който също бе забъркан от медиите на Пеевски в абсурда.

" Имах достойнството да работя с основния прокурор и в предходния Висш съдебен съвет и не съм останал с усещането, че той има нещо срещу тази процедура. За господин Чолаков одобрявам, че работи кардинално, само че за господин Цацаров не мога да приема, че е по този начин ", сподели Панов, представен от lex.bg.

Той подсети, че през 2016 година Висш съдебен съвет е дебатирал сключването на контракт за наем с сътрудника си Румен Боев.

" В имуществената декларация на господин Боев има най-малко 10 пункта с притежавани парцели. Темата е разисквана на Пленум на Висш съдебен съвет, с присъединяване на основния прокурор. Тогава съм възразил за периода и цената на наема, само че не виждам мнение на основния прокурор при тази полемика. А единствените дали своят вот " срещу " сме били аз и Соня Найденова ", сподели Панов.

Той разясни, че и тогава е имало изявления за цените на наемите на ведомствените жилища, които заплащат някои членове на съвета, само че основният прокурор не е реагирал. Накрая той разгласи, че настоящето предложение на Цацаров е завоалирана офанзива против Дишева.

" Свободните хора имат право да мислят друго, аз съм свободен, за основния прокурор не съм сигурен, че е подобен. И през 2016 година мислех, че разпоредбите би трябвало да се трансформират, ще поддържа предлагането в този момент. Но се мотивирах за какво, съгласно мен, сега се нападна съответен човек ", уточни Панов.

Цацаров: За мен не е чест да работя с Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров не отговори всъщност за жилищата, а стартира да напомня на първите си срещи с Лозан Панов, когато го стартира за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС).

" С непрекъснатата си фиксация и нападки към мен или към лицето, което извършва длъжността основен прокурор, няма да станете по-велик в очите на сътрудниците си. Няма да разясня нищо от това, което казвате – взаимозависимост, почтеност, непочтеност. Толкова сте свободен, че може да вършиме преценка кой е честен… Спомнете си първата ни среща в " Пирогов “ (когато Панов бе блъснат от автомобил до " Южния парк " ). Някога от вас желал ли съм нещо, намеквал ли съм, правил ли съм нещо, което е обвързвано с условия и условия за нечестна позиция или операция, или деяние, или каквото и да било, обвързвано с работата в правосъдната власт? Кога беше последната ни среща, на която говорихме обикновено като сътрудници? Беше в моя кабинет преди избора на Калоян Топалов за ръководител на Софийския градски съд. Винаги ще споделям, че съм работил в два състава на Висш съдебен съвет с вас. Но в никакъв случай няма да кажа, че за мен е било чест да работя с вас ", сподели Цацаров.

Втори рунд

Вторият рунд сред Цацаров и Панов бе във връзка избора на Силвия Илиева за нов основен секретар на Висш съдебен съвет. Тя бе подкрепена с 22 гласа " за ". Илиева бе прокурорски асистент във Върховната касационна прокуратура и имаше ангажимент главно с подготовката на материалите за Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Тя бе предпочетена, тъй като дълги години преди този момент е работила точно в администрацията на Висш съдебен съвет, където е оглавявала правната дирекция. Преди към три години бе за малко изпълняващ длъжността основен секретар на Висш съдебен съвет. Другият претендент бе основният секретар на Върховния административен съд Александър Николов. Той бе подсилен от шефа си Георги Чолаков.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов изясни, че няма да поддържа нито един от двамата, тъй като не са съумели да покажат, че ще се оправят с работата.

" Според мен доста мъчно претендентите ще се еманципират от своите предишни работодатели (Сотир Цацаров и Георги Чолаков – б.р.) ", сподели Панов.

Сотир Цацаров не остави и това без отговор, въпреки абсурдът да бе доста по-тих от предишения.

" Единият шеф е против мен – господин Чолаков (шефът на ВАС), другият шеф е прокуратурата. Аз ще гласоподавам за Силвия Илиева. Познавам я, имам вяра в професионалните ѝ качества и считам, че казусът не е в предния и сегашния шеф. Проблемът е до каква степен един човек може и знае. Когато кажеш, че нито един от двамата не може или не знае, най-вероятно скриваш куража да кажеш позицията си. Призовавам ви да разсъждавате с оглед качествата на хората и да ги оценявате с оглед професионалния и персонален опит. Дано всеки от нас има качества и кураж кой от работодателя, който от друго да се еманципира ", отвърна Цацаров.

За последно напрежението сред Лозан Панов и Сотир Цацаров се повиши доскоро повече от година около заканите на болшинството в предходния Висш съдебен съвет, че ще в профил Панов от поста. Сега водачът на " Да, България " Христо Иванов стартира версията, че Лозан Панов въпреки всичко ще бъде отхвърлен от позицията, тъй като Цацаров желае да заеме неговото място във Върховен касационен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР