Има нови данни, които подсказват за нарушение на закона при

...
Има нови данни, които подсказват за нарушение на закона при
Коментари Харесай

Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна

Има нови данни, които подсказват за нарушаване на закона при договорката сред Община Пазарджик и компания " Риал Стейтс " за създаване на фотоволтаичен парк. Това твърди в свое публично известие неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).
Фирмата е благосъстоятелност на майката на от дълго време към този момент известната Гинка Върбакова, която посредством своя друга компания - „ Инерком България “, желае да закупи българския бизнес на ЧЕЗ.
Случаят с фотоволтаичния парк стана прочут в края на ноември предходната година. Тогава АКФ сигнализира, че Община Пазарджик въобще не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. ево от " Риал Стейтс ", която не е построила парка според заложените в контракта параметри – 50 мегавата за 32 месеца. Досега обаче в употреба са въведени единствено 2,45 мегавата .
Оказва се обаче, че срокът за осъществяване на капиталовия план от най-малко 400 милиона лв. е удължаван два пъти чрез анекси. С първия анекс на " Риал Стейтс " са дадени спомагателни 2 години, само че не излиза наяве за какво. А на 23 юли, 2012 година е подписан анекс 3 и там се изяснява, че значително се трансформира " икономическата целенасоченост и бизнес проектът " на плана, като се обяснява, че купувачът " прави всички рационални дейности, които да доведат до сполучливото осъществяване на плана, в осъществяване на закона и контракта ".
Не е ясно на какво съображение са подписани трите анекса. Липсват данни за решения на Общински съвет в Пазарджик по въпроса.
В началото на 2018 година " Риал Стейтс " е продало два от трансферираните от Община Пазарджик имоти земя за създаване на фотоволтаичния парк (на компанията е дадена земя край Априлци, Елшица и Сбор), макар задължението да не се отчуждава парцелът до въвеждане в употреба на слънчевия парк. Сделката на стойност близо 1 милион лв. слага под подозрение дали ползите на Общината са предпазени.
Съгласно Регистъра на разпоредителните покупко-продажби на Община Пазарджик, данъчната оценка на парцелите, където е трябвало да се появи слънчевия парк, е 1,6 млн. лв., само че те са трансферирани против 500 хиляди лв. . Решението на Общински съвет в Пазарджик за договорката обаче е взето малко преди смяната в Закона за общинската благосъстоятелност от 13 юни, 2008 година. След тази смяна разпореждането с общинска благосъстоятелност не може да се прави на цена по-ниска от данъчната оценка. А автограф под контракта от страна на " Риал Стейтс " поставя Стоян Беличев, който в този момент е изпълнителен шеф на " Автомагистрали " ЕАД – сдружението, взело 1,35 милиарда лв. от бюджетния остатък в края на 2018 година.
Припомняме, че през 2015 година Тодор Попов попада във фокуса на вниманието поради тузарски парцел в село Паталеница, който изрично не дава отговор на формалните финансови благоприятни условия на Попов. Става въпрос за парцел на стойност 1,5 млн. лв., в който Попов живее. Започна и инспекция, само че най-малко до момента няма нищо пред съда, което да касае активността на Попов като кмет и като жител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР