Има нов начин за достигане до пострадалите в рискови среди,

...
Има нов начин за достигане до пострадалите в рискови среди,
Коментари Харесай

Разработване на медицински роботи: те могат да отидат там, където лекарите не могат

Има нов метод за постигане до потърпевшите в рискови среди, където лекарите не могат да отидат. Изследователи от Университета в Шефилд са създали робот, който може да окаже първа помощ в извънредно рискови обстановки, като избавя животи и в същото време пази медицинския личен състав.

Това се споделя в прессъобщение на институцията, оповестено в петък.

Новата машина употребява технологията за здравно телесъществуване (MediTel) и е създадена единствено за девет месеца. Машината може да се похвали с две роботизирани ръце и системи за виртуална действителност, които могат дейно отдалечено да ръководят медицински принадлежности за осъществяване на първична оценка на потърпевш в границите на 20 минути, осъществяване на палпация на корема и облекчение на болката посредством слагане на инжекции, до момента в който предава данни в действително време към отдалечения оператор.

„ Нашият план MediTel показва новаторска технология за здравно телесъществуване, което има капацитета да избавя животи и да дава отдалечена оценка и лекуване на потърпевши във високорискови среди като бедствия “, споделя ръководителят на плана и началник на цифровия дизайн в Университетския център за напреднали индустриални проучвания „ Дейвид Кинг “.

„ Разработването и полевото тестване на най-съвременната и комплицирана система като MediTel единствено за девет месеца беше необикновено достижение и доказателство за уменията и опциите на целия екип по плана “.

MediTel комбинира съществуващи медицински устройства с най-съвременните роботизирани системи, с цел да създаде платформа, способна да разреши на отдалечен оператор да направлява през евентуално сложен терен и да даде сериозни диагнози на потърпевши при високорискови обстановки.

Новият робот е финансиран посредством конкурс в две етапи за нововъведения, проведен от Defense and Security Accelerator. Скоро може да се употребява в рискови среди при филантропични бедствия и военни зони.

„ Технологиите за телесъществуване имат капацитета да отстранят крайните консуматори от рискови среди и/или бързо да вметнат експерти, в случай че е належащо “, сподели доктор Ники Армстронг, механически началник в Dstl.

„ Прототипните технологии, създадени в границите на плана Dstl Telexistence, ни разрешиха да демонстрираме изкуството на опциите за крайните консуматори, тъй че да можем да разберем по-добре къде телесъществуването може да добави стойност към отбранителната среда и средата за сигурност “.

Работата обаче не е приключена, защото екипът се стреми да добави още повече функционалности към робота.

„ Този ​​проект ни даде опция да разработим платформа, която може да се употребява от голям брой служби за незабавно реагиране. Сега ни служи като основа за разширение на нашите проучвания и разглеждане на опцията за устойчива самостоятелност и консолидиране на други сензорни модалности за спешна помощ на пациентите в други отдалечени места “, заключва в изказването Саня Дограмаджи, професор по здравна роботика и интелигентни здравни технологии в Университетския отдел за автоматизирано ръководство и редовно инженерство и шеф на Sheffield Robotics.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР