Има неща, които просто не трябва да казвате на работното

...
Има неща, които просто не трябва да казвате на работното
Коментари Харесай

Умните хора никога не казват това на работното място

Има неща, които просто не би трябвало да казвате на работното място. Тези изречения имат една специфична мощ, те могат да ви накарат да изглеждате зле, даже когато казвате истината.

Не приказвам за неволни неточности на езика, цветисти вицове или политически неточни изявления. Това не са единствените способи да се визиите в неприятна светлина.

Често най-големите проблеми идват от тънките забележки, които ни показват като некомпетентни и неуверени.

Колкото и да сте надарени и сполучливи, има няколко изречения, които неотложно трансформират метода, по който хората гледат на вас и ви слагат в нежелана позиция.

1. „ Винаги сме правили нещата по този метод “

Съвременните технологии се развиват с такова движение, че даже един шестмесечен развой може да наподобява стар. Когато казвате, че това е методът, по който постоянно сте правили обещано нещо, освен че изглеждате мързеливи и застинали в предишното, само че карате и шефа ви да се чуди за какво до в този момент не сте пробвали да подобрите своя метод. Ако в действителност продължавате да следвате рутината, може да сте сигурни, че има и по-добър метод.

2. „ Вината не е моя “

Никога не е добра концепция да трансферирате виновността върху някой различен. Бъдете виновни. Ако нещо, в което сте взели участие се е объркало, признайте вашата неточност, колкото и дребна или незначителна да е била. Ако в действителност не носите никаква виновност, представете обективно и независимо пояснение за случилото се. Придържайте се към обстоятелствата и позволете на вашия началник и сътрудници сами да си извадят изводи за това кой е отговорен.

Моментът, в който започнете да сочите с пръст, е моментът, в който хората стартират да гледат на вас като на човек, който не носи отговорност за личните си дейности. Някои ще стартират да заобикалят да работят дружно с вас, а други ще ви " върнат услугата ", като обвинят първо вас, когато нещо се обърка.

3. „ Не мога “

„ Не мога “ е по-малката сестра на „ Не съм отговорен “. Хората не обичат да чуват тази фраза, тъй като за тях това значи, че не желаете да го извършите. Когато казвате „ не мога “, другите хора схващат, че не сте подготвени да извършите нужното, с цел да свършите работата.

Ако в действителност не можете да извършите нещо, тъй като не разполагате с нужните умения, пробвайте да предложите различно решение. Вместо да казвате какво не можете да извършите, споделете какво можете. Вместо да казвате: „ Не мога да остана до по-късно довечера. “, кажете „ Мога да дойда по-рано на следващия ден заран. Това устройва ли те? “.

4. „ Не е почтено! “

Всеки знае, че животът може да бъде неправдив. Използването на фразата „ не е почтено “ допуска, че вярвате, че животът би трябвало да бъде обективен, а това ви кара да изглеждате незрели и наивни. Ако не желаете да изглеждате неуместно, би трябвало да се придържате към обстоятелствата и да запазите персоналните си тълкования за себе си.

Когато не сте удовлетворени от стечението на събитията, можете да кажете нещо от рода на: „ Забелязах че, сте упълномощили плана, по който желаех да работя, на някой различен. Бихте ли ми споделили каква е повода за вашето решение? Бих желал да схвана какво ви е предиздвикало да изберете някой различен, с цел да поправям своите неточности и да работят по минусите си. “

5. „ Не ми влиза в работата “

Тази постоянно саркастична фраза ви кара да звучите по този начин, все едно сте подготвени да извършите единствено нужния най-малко, с цел да продължите да получавате заплата, което не доста добре, в случай че обичате сигурността на работното място.  

Ако шефът ви помоли да извършите нещо, което не е особено за вашата позиция (стига да не става въпрос за нещо аморално или незаконно), най-добре е да извършите задачата бързо и с възторг. След това може да говорите с шефа си за вашата роля в компанията и за това дали длъжностната ви характерност има потребност от актуализация. Това подсигурява, че няма да изглеждате дребнави и дава на шефа ви и на самите вас опцията да разберете по-добре вашата работа.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР