Има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара- Доц. Йорданов,

...
Има неравнопоставеност между двама основни играчи на пазара- Доц. Йорданов,
Коментари Харесай

Доц. Георги Йорданов:НЗОК ще рухне


" Има неравнопоставеност сред двама съществени играчи на пазара "

- Доц. Йорданов, преди дни министърът на опазването на здравето показа следващата си концепция за смяна на здравноосигурителния модел. Според вас ефикасни ли са новите хрумвания?

- Първо, малко съм сюрпризиран, тъй като всички чакахме на кръглата маса на 15 юли да бъде показан модел за здравно обезпечаване или най-малко за финансовите взаимоотношения в опазването на здравето за огромен интервал от време, а пред нас беше сложена една тематика за полемика за бъдещето на българското опазване на здравето, т.е. напълно начална фаза на започване на диалог. Ние от много време твърдим, че би трябвало да се организира сериозен диалог и параметрите, с които би трябвало да стартира този диалог, са ясни. Те са: преди всичко, калкулиране на здравната активност, която, за жалост, в този момент към този момент би трябвало да я назоваваме здравна стока или здравна услуга.

- В презентацията имаше ли нещо за калкулиране?

- Не, безусловно нищо. На второ място, което е доста значимо, това е цената на труда на медицинските експерти - лекари, стоматолози, медицински сестри и други Тук нищо не чухме. Даже освен това: чухме, че ролята на съсловните организации е единствено до приемането на правила за добра здравна процедура. В целия свят заплащането на лекаря се дефинира от неговата съсловна организация. Тя не може да бъде изключена от този развой. Тук ни се предлага тя да бъде изключена.

- Това съгласно вас значи ли, че и договарянето отпада?

- Точно по този начин става. Приемат едни правила за добра процедура и след това в годините съсловните организации изчезват, тъй като разпоредбите към този момент са признати. Има и доста други неща, за които би трябвало да приказваме, само че аз съм мощно обезпокоен за това какво ще стане с НЗОК. Тя не може да издържи на тези оферти, които прави министър Кирил Ананиев. Тя просто ще рухне, тъй като от нея ще бъдат отнети основни действия, т.е. най-печелившите, и ще бъдат трансферирани към частните каси. На всичкото от горната страна тя би трябвало да работи в ролята на амортисьор, който поема всички неблагополучия в системата, т.е. там, където пациентът няма опция да заплати със своята здравна осигуровка и в допълнение възнаграждение, ще бъде трансфериран на практика принудително в НЗОК и тя би трябвало да поеме тези неща. Има и нещо, което е извънредно значимо и към което желая да заостря вашето внимание. Беше казано, че частните фондове ще имат право на облага. НЗОК обаче няма право на облага. Това е доста значителен миг, т.е. има неравнопоставеност сред двама съществени играчи на пазара - от една страна, НЗОК, от друга - частните фондове/застрахователи. Те би трябвало да се конкурират, откакто първата няма право на облага, а вторите имат. Нещо не е ясно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР