Има най-различни цветове коса – гарваново черна, кестенява, руса, червена.

...
Има най-различни цветове коса – гарваново черна, кестенява, руса, червена.
Коментари Харесай

Защо нямаме естествено синя коса?

Има най-различни цветове коса – гарваново черна, кестенява, руса, алена. Защо обаче няма синя, или зелена?

Кое поражда първо? Цветовете, или способността да ги виждаме? Очите са се появили на Земята преди към 600 милиона години. Светът е бил надалеч по-малко пъстър. Дотогава живите организми единствено са усещали слънчевата сила. В един миг някакъв див звяр е развил по-добър метод да възприема слънчевата сила, с цел да хваща плячката си.

Цветовете при животните са се развили благодарение на разнообразни еволюционни принадлежности. Жълтото, аленото и оранжевото идват от каротиноидите в храната. Червеното на пти;ата кардинал идва от насекомите и горските плодове, с които се храни. Фламингото всмуква каротеноиди от водораслите и дребните животни, с цел да получи розов цвят (без него те са просто бели). И когато ядем червени, жълти и оранжеви храни, животните могат да употребяват тези пигменти, с цел да получават цветове, само че не и синьо.

Синият цвят не се всмуква и секретира толкоз елементарно, колкото други пигменти в природата. Затова животните са развили физически структури, които да отразяват светлината тъкмо по верния метод. Учени от аргонската национална лаборатория са разкрили, че кератиновите молекули в клетките на перата трансформират метода, по който светлината се пречупва, тъй че да се отразяват единствено сините дължини на вълната. Това е известно като „ систематичен цвят “ за разлика от пигментния цвят. Кератиновите структури изключват жълтите и червени талази, с цел да остане единствено синьото.

Човешката кожа употребява пигментация, с цел да основава комбинации от разнообразни нюанси на кафявото, аленото и жълтото, само че не и синьо. Нито зелено.

Жабите имат еволюционна нужда от зелен цвят, с цел да се крият в тревите, само че не могат да произведат нито наследник, нито зелен пигмент. Затова при тях се е развил жълт пигмент със наследник систематичен цвят, с цел да се получи нужното зелено.

Тъй че въпреки и синьото да не е доста публикуван цвят в живата природа, при потребност те могат да го основат, само че това е мъчно. Затова и хората нямат сини коси. Хората, както останалите бозайници и множеството гръбначни, по стичане на разнообразни еволюционни фактори, не са имали потребност от синьо.

Източник: Seeker.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР