Има най-различни бомбастични новини и заглавия, но само един единствен

...
Има най-различни бомбастични новини и заглавия, но само един единствен
Коментари Харесай

Единствената потвърдена история на ударен от метеорит човек

Има най-различни бомбастични вести и заглавия, само че единствено един единствен доказан случай в историята на ударен от астероид човек: Ан Ходжис.

Историята стартира в ранния следобяд на 30 ноември 1954 година, когато тя подремва на кушетката в дребния си дом в незнайното градче Оук Гроув, покрай Силакога, Алабама. Без предизвестие астероид с размерите на грейпфрут влетял през покрива, блъснал дървеното й радио, разбивайки го на тресчици, откъдето отскочил и блъснал Ан по хълбока. Впечатляващо, единствената травма на Ан Ходжис е грозно изглеждащ оток.

Историята на Ан незабавно била обвързвана със известията на локални поданици от същия ден за ярка алена светлина, раздрала небето. В разгара на Студената война и параноята, обвързвана с геополитическата обстановка, доста хора помислили, че светлината е от ракета или аероплан.

Странни извънземни случки, разиграли се в малко американско градче след войната са нещо, на което надали би трябвало да се обръща доста внимание. Но тази странна история е документирана във финансираните от НАСА научни отчети.

Имате по-голям късмет да бъдете ударени от торнадо, гръмотевица и вихър по едно и също време,

съобщи Майкъл Рейнолдс, астроном от щатския лицей във Флорида, пред National Geographic в диалог за Ан Ходжис през 2013 година

Историята за астероида, станал прочут като Метеорита от Силакога, не свършва тук, както оповестява локалния вестник Декатур Дейли през 2006.

Фермер – късметлия на име Юлиус Кемпис МакКини се натъкнал на различен откъс от астероида до момента в който събирал дърва за огрев на няколко благи от мястото на първата преживелица. Той съумял да продаде своята находка на юрист, който купувал от името на Института Смитсониан във Вашингтон D.C.

Ан Ходжис не била такава щастливка с нейното парче. Ожесточена правосъдна борба се разгоряла за собствеността върху парчето галактическа канара, което било станало толкоз известно и привличало любознание и медийно внимание. Собственичката, отдала къщата чартърен на Ан и държавни служители също желали да сложат ръка на известния драгоценен астероид.

2 години по-късно, чак откакто на Ходжис й било омръзнало да се занимава с любопитните туристи, които обсаждали къщата и след къс престой в ръцете на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, камъкът бил дарен на Музея за национална история на Алабама през 1956 г, където се намира и до през днешния ден в компанията още 2000 други астероиди.

Това не е единственото пострадване от астероид, за което е съобщавано. По-рано същата година се твърдяло, че индианец е бил погубен от галактическа канара, която оставила дупка в земята. НАСА обаче отхвърлила изказванието с аргумента, че размерът на кратера не съответствува с описанието.

Съществува и фамозната история за Метеорита от Накхла, за който градските митове разправят, че напряко изпарил едно куче, когато паднал през 1911 година Това е противоречива история, за разлика от публично документирания случай с Ан Ходжис.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР