Има населени места със събираемост под 30% при средна за

...
Има населени места със събираемост под 30% при средна за
Коментари Харесай

Поне 100 млн. лв. повече на година могат да събират общините от данъци и такси

Има обитаеми места със събираемост под 30% при междинна за страната от 70%

Споделени услуги и актуализиране на ставки могат да усилят приходите

Законът дава права на общинската администрация за повече надзор, само че малко ги употребяват

Поне 100 млн. лева повече на година могат да влизат в общинските бюджети, в случай че се актуализират ставките по локалните данъци и се усили събираемостта, пресметнаха за “24 часа ” специалисти. В някои общини обаче събираемостта пада съвсем непрестанно от 2006 година, когато Национална агенция за приходите престана да се занимава с тази активност и тя бе поверена на кметствата. Има обитаеми места със събираемост под 30% при междинна за страната от 70%.

“Общините сякаш нямат потенциал, макар че имат права и законите са им развързали ръцете. Тази тематика би трябвало да се подложи на необятно разискване.

Да приказваме

за модел на

споделени

услуги

Да се сдружат, изключително по-малките общини, и да усилят потенциала си, контрола, събираемостта ”, съобщи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според финансисти сдружаването и споделените услуги ще дадат опция общините по-активно да упражняват правата си, да дават неточните платци на арбитър - реализатор, да се обединят в оповестяването на публични поръчки, с цел да пестят запаси, да обменят ноу-хау. За да стане това допустимо, са нужни промени - да вземем за пример в Закона за локалните налози и такси да се запише, че чиновниците на общинските администрации могат да разпореждат тази активност на други структури по избран ред.

Поправка ще се наложи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, с цел да се позволи и прехвърляне на пълномощията при определяне на противоречие сред декларирани данни и такива, получени от трети лица и администрациите.

Споделените услуги може да решат казуса с неналичието на потенциал и задоволително надзор в общините при събираемостта. Защото запазването дълготрайно на настоящето състояние с недостъг на средства нямало да даде положителни резутати - по-ниските доходи утежняват качеството и на други общински действия.

Като проблем финансисти дефинират и това, че

не се събира

и декларирани

и дължими

налози

Нямало обществена информация по какъв брой данъчни партиди има заплащания. Липсвали и справедливи данни какъв брой би трябвало да бъдат действителните приходоизточници най-много поради взрива на ново строителство през последните 2-3 години.

Повечето общински администрации разчитали на доброволното осъществяване и не прибягвали, с дребни изключения, към наложително събиране. Това водело да несъбрани с години имотни налози.

Проблемът с данъците за коли бил частично решен с условието те да са платени, с цел да мине автомобилът на механически обзор. Но и тук имало малки врати. Сервизи вписват налог за заплатен, само че откакто автомобил мине на обзор, желаят сторно на интервенцията, обяснявайки, че е станала техническа неточност.

При общинските такси в множеството случи неплащането им се дължало на неналичието на надзор. Експертите, които поддържат концепцията за сдружаването, считат, че общините биха могли да помислят за

услуги, които

оферират, да

бъдат отказвани,

в случай че не са платени локалните налози и такси.

Бумът в строителството и многото притежатели, които не помнят да разгласят придобивката и да платят налога, докара до законови промени. От 1 януари общините могат да търсят подпомагане от всевъзможни институции при установяването на притежателите. Задължават се службите по вписванията, нотариусите, възложителите на градежи да дават информация на общинските администрации. Но тези ограничения към този момент не давали мощни резултати при събираемостта.

Законът даде право още при придобиване на парцел по завещание и след приключване на периода за обявление общинските чиновници служебно да образуват партида въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на популацията.

От 1 януари 2020 година за новопостроени здания е планувано след завършването на недодялан градеж възложителите да дават на общината данни за установяване на налога. Това ще даде опция за следене и надзор. Друга опция е наредбата, съгласно която налог се дължи и в случаите, когато в двегодишен период от завършването на постройката на недодялан градеж парцелът не е въведен в употреба или не е издадено позволение за прилагане.

В последните години страната отдели над 2 милиарда лева за саниране. Собствениците на тези здания би трябвало да разгласят подобренията по тях, защото те трансформират данъчната основа и пазарната цена на парцела им. Общините биха могли да създадат инспекция дали това е направено. Данъчно-осигурителен процесуален кодекс дава пълномощия на органите по приходите да изискват от всички лица данни, сведения, документи, бумаги, информации и друга информация, които са им нужни, с цел да откриват данъчни отговорности. До момента обаче нямало нито една администрация, която да се е възползвала от новите права, споделят специалисти.

В размера на

локалните налози

също има

запаси

Данъкът за парцелите бе изменен през 2010 година и горната граница бе вдигната на 4,5 на хиляда върху данъчната оценка. Облагането на наследствата е алегорично, начислява се за парцели и дялове над 250 000 лева и не се дължи от всички наследници.

Данъкът върху даренията за последно е обновен през 2009 година и стана нула за съпрузи, братя и сестри и техните деца, а при подаяние сред лица, разнообразни от братя и сестри и техните деца, бе свален на 3,3-6,6 на 100. Най-голям запас за общините има

при възмездното

придобиване

на имущество,

което за последно е променяно също през 2009 година, когато горната граница бе вдигната на 3 на 100 от оценката. Промените при облагането на колите са в действие от тази година. Размерите на патентния налог не са променяни от 2008 година туристическият налог е от 2017 година и е 0,20 лева Облагането на таксиметровия транспорт на пасажери, въведено през 2017 година, също не е променяно.

Определят ставки на минимални равнища

Справка на финансовото министерство, поискана от “24 часа ”, сподели, че общините всеобщо се придържат към минималните ставки, които им разрешава законът.

За тази година да вземем за пример при налога за недвижи парцели в 212 общини, което е 80% от всички, ставката е под междинния размер на границите, избрани в закона, които са от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка. За налога върху транспортните средства се показва, че има над 70 типа ставки, заради което от финансовото министерство разполагат със служебна информация за облагането за най-разпространените коли до 3,5 тона с мощ на мотора от 74 до 110 kW и за товарни коли от 3,5 до 12 тона.

Данните демонстрират, че през 2019 година броят на общините, облагащи по минимума, нараства на 135. А при всички ставката е под междинния размер на границите, избрани със закона. Относно размера на налога за товарни коли от 3,5 до 12 т през 2018 година 71 общини са били на минималната ставка от 10 лева, а през 2019 година броят им се усилва на 88. Това значи, че 1/3 от всички в страната са приели минимална ставка за товарните коли. За 2019 година 213 общини, което е над 80%, са под междинния размер на границите по закон. Най-смело се пипа ставката за еднократните налози - при покупко-продажби с парцел. Там 75 общини са над междинния размер. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР