Има над два пъти увеличение на броя на чуждите работници

...
Има над два пъти увеличение на броя на чуждите работници
Коментари Харесай

Чуждестранните работници в България са се увеличили двойно

Има над два пъти нарастване на броя на непознатите служащи в България от началото на годината до края на месец октомври в съпоставяне със същия интервал на 2017 година Това сочи информация на Агенцията по заетостта, направена за националното радио.

От началото годината е даден достъп до пазара на труда у нас на общо 9719 чужденци от 40 страни. За същия интервал на предходната година работилите жители на трети страни в България са 4161. В същото време компликациите за българските работодатели в намирането както на българска, по този начин и на задгранична работна мощ, не престават.

Най-много позволения за практикуване на трудова претовареност са предоставени на жители на Турция, Украйна, Сърбия, Македония, Молдова и Русия. Все още незадоволително атрактивна в българските условия е така наречен " синя карта " на Европейски Съюз за висококвалифицирани експерти. За 10-те месеца те са 198, а за същия интервал на предходната година – 153-ма.

Главният специалист по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова разяснява статистиката: „ Тя е добра вест за работодателите в България. Те отчасти са си решили казуса с дефицита на работна ръка. От друга страна би трябвало да сме безпределно откровени между тях, че му е доста мъчно на българския бизнес да притегли висококвалифицирани експерти или нискоквалифицирани експерти, тъй като би трябвало да се конкурира с останалите европейски работодатели “ .

Тодорова е на мнение, че родните работодатели са затруднени както в намирането на българска работна мощ, по този начин и в привличането на непозната. Те разчитат на страната да сключат спогодби, посредством които да им докара служащите до офиса или цеха, счита тя. Според нея гласът на фрагменти в страната ни ще продължава да пораства поради възнагражденията.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също разяснява статистиката.

„ На пръв взор звучи добре, само че отнесено към потребностите излиза наяве, че това е нищо. Ние всяка година губим от порядъка на 40-50 хиляди души работна мощ по демографски аргументи и заради чистата негативна миграция. Те няма по какъв начин да бъдат обезщетени с 10 хиляди, освен това голямото болшинство от тях са сезонно заети. Потребностите са доста по-големи. КНСБ ги прави оценка на 100-110 хиляди, приказва за стратегия за заселване. Ние ги оценяваме в средносрочен проект на 500 хиляди за 5 години “, сподели той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР