Има над 159 000 починали в повече в Европа от

...
Има над 159 000 починали в повече в Европа от
Коментари Харесай

COVID-19: 159 000 жертви в повече в Европа от началото на март

Има над 159 000 умряли допълнително в Европа от началото на март, в разгара на епидемията от новия ковид (COVID-19), съобщи ръководителят на районния офис на Световната здравна организация за континента.

В своя седмичен брифинг по отношение на пандемията от новия ковид Ханс Клуге, шеф на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, посочи, че е доказано, че 2 млн. души са се заразили с ковид, откакто той беше открит за първи път на континента преди четири месеца. Около 175 000 души са умряли от COVID-19 на Стария континент.

" Може би по-малко съобщавана, само че също толкоз тревожна цифра е, че от началото на март са регистрирани над 159 000 умряли допълнително, съвпадащи с пандемията, от 24 европейски страни ", означи Клуге и добави: " Това са умряли над това, което бихме очаквали нормално по това време на годината. "

Според Клуге в цяла Европа 94% от всички жертви от COVID-19 са на хора на възраст 60 и повече години, а близо шест на 10 умряли са мъже. Почти всички - 97% от умрелите, са имали най-малко едно главно заболяване, като сърдечно-съдовите болести са най-честите, посочи той.

Въпреки че СЗО споделя, че най-тежко засегнатият от пандемията район в този момент са Америките, Европа към момента съставлява 36% от инфектираните с новия ковид по света и половината от умрелите.

В подтекста на мощно засегнатите от блокадите поради ковид национални стопански системи, Клуге прикани държавните управления да заобикалят понижаване на разноските за опазване на здравето след пандемията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР