Има моменти в спазването на всеки режим и програма, когато

...
Има моменти в спазването на всеки режим и програма, когато
Коментари Харесай

3 причини за липса на резултати при отслабване и как да ги избегнем

Има моменти в спазването на всеки режим и стратегия, когато си мислиш, че просто светът е против теб… Броиш калории, даваш всичко от себе си в залата, оповестил с война на сладкишите и безалкохолното и въпреки всичко нещо те спъва, без да знаеш какво, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

В такива моменти доста хора се отхвърлят, други хвърлят виновността върху евентуални здравословни проблеми или „ генетика “, а трети просто търсят основателна причина за застоя, с цел да могат да се оправят с него.

В тази публикация ще потърсим пояснение за този проблем и един път за постоянно ще намерим решение за него. Ето кои са най-вероятните аргументи за застой по време на намаляване:

1. Не смяташ вярно калориите си

За да отслабнеш, би трябвало да си в калориен недостиг – т.е. да приемаш по-малко калории, в сравнение с гориш. Или надлежно да гориш повече, в сравнение с приемаш. За задачата би трябвало да изчислиш приблизителния си дневен енергоразход и в това време да следиш дали калориите, които приемаш, са по-малко от тези, които гориш. Нужните сметки можеш да направиш елементарно, благодарение на калориен калкулатор.

Но в случай че не следиш грамажа на храната си с кухненска везна и се храниш " на око ", както доста хора вършат, има огромна възможност да подценяваш калорийното наличие на храните. Ето за какво диети като 90 дневната диета стопират да са ефикасни след избран интервал от време. Мислиш си, че за обяд си изял 300 ккал, а те в действителност са 550. Да, в действителност разликите могат да са толкоз огромни. Комбинирай тези отклонения в рамките на няколко следващи дни и от калорийния ти недостиг няма да има и диря. А резултатът ще е застой.

2. Търсиш прогрес единствено и само в тежестта си

Първия инстинкт на всеки, който желае да отслабне, е да следи тежестта си. Но да следиш напредъка единствено на база тежестта си, е една от най-големите неточности, които можеш да допуснеш.

Това е по този начин, тъй като тежестта е непостоянна големина, която варира освен в другите дни, само че и в другите елементи от деня. В някои случаи разликата от утринното до вечерното тегло може да е над кг.

Затова е значимо, когато следиш тежестта си, да го правиш средноаритметично – мериш се всяка заран на гладно и след уриниране и записваш цената. Правиш това поредно в границите на 7-10 следващи дни, след което вземаш единствено средноаритметичната стойност (събираш тежестта за всеки от дните и го делиш на броя дни). По този метод ще елиминираш отклоненията в тежестта, породени от задържане на вода, наличието на червата и така нататък

Но даже и измерено средноаритметично, единствено по себе си тежестта не е задоволително, с цел да изградим действителна визия за напредъка си. Най-доброто решение е да следиш освен него, само че и другите обиколки – на талия, ханш, гръдна обиколка, обиколка на бедра, ръце и даже на врата. Това ще ти даде доста по-голям размер от информация за успеваемостта на твоите хранителен режим и тренировки, както и какъв е действителният ти прогрес.

3. Не преизчисляваш калориите си с течение на времето

За да се дефинира калориен недостиг или остатък, първо би трябвало да се обмислен няколко други променливи, като базов метаболизъм, подобен дневен разход на сила и така нататък

За задачата се употребяват формули, които дават много точна, само че въпреки всичко приблизителна информация за тези стойности. Калорийния калкулатор нагоре работи тъкмо по този начин. Но тези начални данни дават единствено насочна точка.

С изгарянето на мазнините тялото понижава размера си, а по-малкото тяло има потребност и от по-малко сила (калории), с цел да се поддържа. Всъщност, мазнините не са метаболитно дейна тъкан, само че мускулите са. А съвсем в никакъв случай не се изгарят единствено мазнини, с тях малко или доста се игаря и част от мускулната маса, което в последна сметка оказва въздействие и върху енергийните нужни на тялото.

Това е нещо, с който елементарната диета не се преценява. Почти всички известни, всеобщи диети освен, че не вземат поради измененията в метаболизма и енергоразхода по време на намаляване, само че даже не се преценяват в първичните калкулации, които споменахме. А това значи, че водят единствено до краткотрайни и сложни за поддържане резултати.

Ето за какво, в случай че към този момент си измършавял доста, без да променяш калориите си и в следствие си попаднал в застой, може би е време да преизчислиш калорийния си банкет, с цел да продължиш да сваляш и да постигнеш задачата си.

В заключение…

Това са едни от най-често срещаните аргументи за застоя по време на намаляване. Но в реалност има доста други фактори, които също въздействат на резултатите ти, като например липсата на сън, прекомерният стрес, съпътстващи здарвословни проблеми и така нататък

Това, което би трябвало да знаеш е, че застоят не значи завършек на напредъка ти и не е непреодолима стена пред крайната цел. Той е само крайпътен камък, който би трябвало да заобиколиш, с цел да стигнеш до нея.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР