Има много въпроси за коронавируса, чийто отговор бихме искали да

...
Има много въпроси за коронавируса, чийто отговор бихме искали да
Коментари Харесай

COVID-19 и имунитетът: Можем ли да се заразим два пъти?

Има доста въпроси за ковид, чийто отговор бихме желали да научим час по-скоро. Проблемът е, че към момента знаем доста малко за вируса.
Мога ли още веднъж да хвана ковид? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли COVID-19 всяка зима? Ще работи ли имунизацията? Може ли „ паспортите за имунитет ” да върнат някои от нас на работа? Как да управляваме вируса в дълготраен проект?
Нашата имунна система е отбраната на организма ни против инфекции и тя работи по два метода.
Първият влиза в деяние, незабавно щом в тялото ни бъде открит непознат " завоевател ". Известен е като вродена имунна реакция и включва отделянето на химикали, които предизвикват инфектиране и увеличение на белите кръвни кафези, които могат да унищожат инфектираните кафези.
Но тази система не работи при ковид .
Вместо това се нуждаете от адаптивния имунен отговор. Това значи, че се нуждаете от кафези, които създават ориентирани антитела, които могат да се прикрепят към вируса, с цел да го спрат и Т-клетки, които могат да нападат единствено клетките, инфектирани с вируса – това се назовава клетъчен отговор.
Това лишава време - изследванията допускат, че са нужни към 10 дни, с цел да започнете да образувате антитела, които могат да се насочат към ковид. Поради това най-болните пациенти развиват най-силния имунен отговор.
Ако адаптивният имунен отговор е задоволително мощен, това може да остави дълготраен спомен за инфекцията, която ще обезпечи отбрана в бъдеще.
Не е известно дали хората, които имат единствено леки признаци или въобще нямат такива, ще развият задоволителен адаптивен имунен отговор.
Колко дълго трае имунитетът?
Паметта на имунната система наподобява на нашата лична - тя запомня ясно някои инфекции, само че има навика да не помни други.
Морбилито е мощно запаметяваща се зараза – след борба с нея получаваме имунитет за цялостен живот. Въпреки това има доста други, които тялото ни „ не помни ”. Децата могат да получат RSV (респираторен синцитиален вирус) неведнъж през една и съща зима.
Новият ковид, наименуван Sars-CoV-2, не е задоволително време измежду нас, с цел да сме сигурни какъв брой дълго трае имунитетът, само че има шест други човешки коронавируси, които могат да ни дадат приблизителна визия.
Четири от тях провокират признаците на елементарната простуда и имунитетът е временен. Проучванията демонстрират, че някои пациенти могат да бъдат инфектирани още веднъж в границите на една година.
Но елементарната простуда като цяло е лека. Има още два проблематични ковид - тези, които предизвикват тежък изострен респираторен синдром (САРС) и респираторен синдром на Близкия изток (МЕРС) - при които антителата са открити няколко години по-късно.
" Въпросът не е дали да станете ваксинирани, а какъв брой време трае имунитетът ви ", споделя Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия.
Той прибавя: " Това съвсем несъмнено няма да продължи цялостен живот ".
" Въз основа на изследвания на антитела на САРС, считаме за допустимо имунитетът да продължи единствено към една до две години, макар че и това към момента не е потвърдено сигурно ", сподели Хънтър.
Южнокорейски специалист: Реинфекция с COVID-19 наподобява минимум вероятен вид
Можем ли да се заразим повторно?
Има данни за хора, които наподобява са имали голям брой коронавирусни инфекции за къс интервал от време.
Някои лекари настояват, че хората в действителност са се заразявали по два пъти. Друга група учени считат, че вирусът минава в „ стелт ” режим в тялото, преди да се задейства още веднъж след известно време.
Научният консенсус обаче е, че евентуално казусът е в тестванията, поради неточността на които някои пациенти са неправилно осведомени, че са се „ изчистили ” от вируса.
Все още не са правени опити върху хора, а единствено върху маймуни. Те са били инфектирани два пъти: един път за създаване на имунен отговор и по-късно повторно три седмици по-късно. Тези доста лимитирани опити демонстрираха, че след такава бърза реинфекция приматите не демонстрират признаци на болестта.
Ако имам антитела ваксиниран ли съм?
Това не е обезпечено и по тази причина Световната здравна организация предлага на страните да не прибързват с издаването на „ паспорти за имунитет ”, като мярка за ограничение на пандемията.
Идеята на тези така наречен паспорти е, че в случай че преминете теста за антитела /имате такива/, тогава сте в сигурност да се върнете на работа. Това би било изключително скъпо за личния състав в домовете за грижи или в лечебните заведения, които влизат в директен контакт с хората, изложени на риск от развиване на тежки признаци.
Но това е прекомерно нестабилно - при съвсем всички пациенти антителата се разграничават. Неутрализиращите антитела са тези, които се прикрепят към ковид и са в положение да го спрат да заразява други кафези. Проучване на 175 излекувани пациенти в Китай сподели, че 30% имат доста ниски равнища на тези обезвреждащи антитела.
Ето за какво Световната здравна организация твърди, че " клетъчният имунитет [другата част на адаптивния отговор] също може да е сериозен за възобновяване ".
Друг проблем е, че единствено тъй като сте предпазени от вашите антитела, това не значи, че към този момент не носите вируса и не можете да го предадете на други хора.
 
* Джеймс Галахър, BBC, превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР