Има много стандартни методологии и техники, на които хората разчитат,

...
Има много стандартни методологии и техники, на които хората разчитат,
Коментари Харесай

Трите ключа за успешна сделка при всяко преговаряне

Има доста общоприети методологии и техники, на които хората разчитат, когато става въпрос за водене на договаряния във всичко - от пазарлъка за покупка за продажба на двор до закупуване на компания. Вероятно сте виждали рекламите за семинари, в които се преподават тези изпитани във времето техники. 

" Чрез моя личен опит аз разгадавам на елементарен развой в три стъпки: трепнете, размишлявайте и мълчете ", споделя в публикация за Inc.com Джим Флексер. Докато всяка от тези техники сама по себе си може да помогне при договаряне, същинската магия се случва, когато ги наслоите всички дружно. Ето по какъв начин можете да го употребявате, с цел да спечелите някои обилни отстъпки при идващите си договаряния.

1. Трепнете

В човешката природа е, че когато някой цитира цена, доста от нас не желаят да се смущават и по тази причина дават отговор с думите: " Това е рационално ". Но в случай че задачата ви е да преговаряте за тази цена надолу, това е най-лошият вероятен отговор. По-скоро, когато някой показа цена с вас, по-добре е да покажете някакъв тип " трептене " - може би даже да реагирате по този начин, като че ли индивидът ви е блъснал. Моето желание е да направя на някой тип вербален отговор, като кажа " оф "  или да въздъхна, с цел да покажа физическото си отегчение, когато чуя тази цена. Въпросът е да съобщите недоволството си от цената по явен, невербален метод. Важното е да трепнете, колкото и рационална да е цената. 

2. Отразете чутото

След като покажете физическото си неодобрение от първичната цена, идващият ви ход е да повторите на този човек казаното от него по метод, който ускорява това, което мислите. Да предположим, че се пробвате да купите килим на битпазар, а продавачът ви показва цена от 100 $. След като трепнете, може да кажете нещо от сорта на: " 100 $ за този килим? "  или просто " 100 $? ". Въпросът е да съобщите какъв брой сте шокирани и недоволни от цената, на която ви цитират.

3. Замълчете

Последната стъпка в договарянията за по-добра цена е да замълчите. Внимавайте: това е извънредно неловко както за вас, по този начин и за другата страна. Но също по този начин е извънредно дейно, тъй като в един миг някой въпреки всичко ще наруши тишината. Запомнете правилото: който приказва първи, губи. Вашата цел е да гарантирате, че държите устата си затворена, даже в случай че всяка секунда наподобява като че ли се проточва с минути. Само премълчаването в продължение на 20 секунди може да наподобява като час. Но помнете, не говорете! 

Ако можете да извършите тези три стъпки, да трепнете, да се замислите и да замълчите, ще откриете, че можете да спечелите някои обилни отстъпки от лицето, с което преговаряте. Както загатнах по-рано, това може да варира от малка и незначителна вещ като чаша за кафе през продажба на двор или даже до договаряния с високи залози за закупуване на компания. Следващия път, когато се окажете на договаряния, пробвайте тази 3-степенна техника и вижте какви невероятни резултати ще получите. 

Източник: Джим Шлексер, създател на „ Great CEOs Are Lazy “, за

Превод и редакция: Нели Тодорова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР