Има много противоречиви твърдения за въздействието на червеното месо върху

...
Има много противоречиви твърдения за въздействието на червеното месо върху
Коментари Харесай

Полезно или вредно е червеното месо?

Има доста спорни изказвания за въздействието на аленото месо върху човешкото здраве. Някои считат, че може да е нездравословно, до момента в който други допускат, че не е обвързвано със болести или други неприятни резултати.

Месото, хранено с трева и органичното месо, може да се разграничава от фабрично отглежданото или мощно модифицирано месо във връзка с въздействието върху здравето.

Освен това има етични и екологични фактори, които би трябвало да се вземат поради.

Тази публикация преглежда доказателствата за въздействието на аленото месо върху здравето, в това число вероятните изгоди и дефекти от включването му във вашата постоянна диета.

Видове алено месо

Преди да обсъдим въздействието на аленото месо върху здравето, значимо е да създадем разлика сред другите типове месо.

Червеното месо идва от бозайници и е наречено такова, тъй като е алено, когато е сурово.

Говеждо, свинско, агнешко, еленско месо и месото от дива свиня са образци за алено месо. Пилешко, пуешко и други меса от птици се смятат за бели меса.

Освен от какво животно е пристигнало, месото може да се разграничи по метода, по който е отгледано и обработено. Ето някои основни термини, които би трябвало да знаете:

  • Неорганично месо. Неорганично създадените меса са от животни, които нормално се отглеждат посредством съсредоточено хранене на животни (CAFOs) или „ фабричен ферми “, които лимитират животните и им обезпечават фуражи въз основата на зърно. Говеждото месо, което не е обозначено като „  органично “ или „ хранено с трева “, евентуално е неорганично. ( 1 )
  • Месо от животни, хранени с трева. Това месо идва от животни, които пасат трева и се хранят с естествена храна. Те не се отглеждат в CAFO.
  • Био месо.  За да има биологичен етикет, месото би трябвало да идва от животни, на които се дава 100% органически фураж и са отгледани по метод, който дава отговор на пашата и други естествени държания. Те също не получават антибиотици или хормони. ( 2 )
  • Преработени меса.  Тези артикули нормално са от стандартно отглеждани животни и минават през разнообразни способи на обработка, като сгъстяване или пушене. Примерите включват колбаси, кренвирши и бекон.
  • Непреработени меса.  Меса, които не са сушени, пушени или по различен метод мощно обработени, нормално се назовават ​​непреработени. Това значи, че смляното говеждо месо и филе се смятат за непреработени. Въпреки това, защото цялото месо е обработено до известна степен, с цел да бъде годно за потребителска покупка, терминът „ непреработено “ в действителност се отнася до минимално модифицирани меса.

Хранителна информация за аленото месо

Червеното месо обезпечава доста хранителни субстанции.

Например в 100 грама, 80% постно говеждо месо има: ( 3 )

  • Калории: 254
  • Протеин: 17,2 грама
  • Мазнини: 20 грама
  • Въглехидрати:  0 грама
  • Витамин B12: 2,14 µg
  • Цинк: 4.18 мг
  • Селен: 15 мг
  • Ниацин (витамин B3): 4.23 мг
  • Желязо: 1,94 мг

Протеинът в говеждото месо е пълноценен, което значи, че съдържа всички незаменими аминокиселини, които хората би трябвало да получават от храната. Вашето тяло се нуждае от протеин за напредък и поддържане на мускулите и тъканите. ( 4 )

Говеждото месо също е превъзходен източник на витамин В12 – водоразтворим витамин, нужен за действието на нервната система и цинк, минерал, който е жизненоважен за имунната система. ( 5 ) ( 6 )

Начинът на развъждане на месото може да повлияе на хранителния състав. Например, говеждото, хранено с трева, нормално е с по-ниско наличие на общи и наситени мазнини и по-високо в омега-3 мастни киселини спрямо говеждо месо, хранено на зърно. ( 7 ) ( 8 )

Въпреки това, всичкото алено месо обезпечава протеини, мазнини и разнообразни микроелементи. Ето за какво, разликите в хранителния състав сред говеждо месо, хранено с трева и зърнено храни, са относително дребни. ( 7 ) ( 8 )

Силно обработените меса, като бекон и салами, имат друг хранителен профил от по-малко обработените части месо. По-специално, те постоянно са с доста високо наличие на сол и съдържат други консерванти. ( 9 )

Така че, когато се изследват резултатите на месото върху здравето, е значимо да се разграничи кой тип месо е включен в обещано изследване. Много проучвания върху аленото месо могат да обединят модифицирани и непреработени червени меса, което прави по-трудно анализирането.

Влиянието върху здравето от яденето на алено месо

Ефектите на аленото месо върху здравето са в детайли проучени.

Въпреки това, множеството от тези изследвания са наблюдателни, което значи, че са предопределени да откриват асоциации, само че не могат да потвърдят причинно-следствена връзка (причина и следствие).

Обсервационните изследвания са склонни да имат объркващи променливи – фактори, разнообразни от изследваните, които биха могли да повлияят на променливата на резултата. ( 10 )

Например, едно наблюдателно изследване може да откри, че хората, които ядат доста алено месо, имат по-лошо здраве.

Въпреки това, може би тази група хора може да е по-склонна да пушат, да пият постоянно алкохол или да вършат нещо друго, което способства за нежелани последствия за здравето, спрямо тези, които не ядат алено месо.

Невъзможно е да се управляват всички тези фактори и да се дефинира дали аленото месо е „ причина “ за какъвто и да е резултат за здравето. Това е значимо да се има поради, когато преглеждате проучванията и определяте дали аленото месо е нещо, което бихте желали да включите в постоянната си диета.

Червено месо и сърдечни болести

Няколко изследвания демонстрират, че аленото месо е обвързвано с по-голям риск от неприятен край, в това число от сърдечни болести. ( 11 )

Въпреки това наподобява, че не всяко алено месо има идентични последствия за здравето. Освен това е значимо да запомните рестриктивните мерки на наблюдателните проучвания.

Голямо изследване, включващо 134 297 индивида, откри, че високият банкет на модифицирано месо (150 или повече грама на седмица) е доста обвързван с нараснал риск от гибел и сърдечни болести.

Въпреки това, не е открита връзка за консумация на непреработено алено месо, даже в количества от 250 или повече грама на седмица. ( 12 )

Рандомизираните следени изследвания – които се смятат за по-качествени от наблюдателните изследвания – наподобява поддържат тези резултати.

Един обзор на следени изследвания заключи, че яденето на 35 грама или повече непреработено алено месо на ден не въздейства неподходящо върху рисковите фактори за сърдечни болести, като кръвни липиди и равнища на кръвно налягане. ( 13 )

Една от аргументите, заради които модифицираното месо може да бъде обвързвано с риск от сърдечни болести, е високото наличие на сол. Прекомерният банкет на натрий е обвързван с високо кръвно налягане. ( 14 )

Като цяло не е ясно дали, по какъв начин и за какво непреработените или модифицирани червени меса са свързани със сърдечни болести. Нуждаем се от повече висококачествени изследвания, които да оказват помощ за контекстуализирането на данните.

Червено месо и рак

Наблюдателните изследвания демонстрират също, че потреблението на алено месо е свързана с нараснал риск от някои типове рак, изключително колоректален рак и рак на гърдата. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

Подобно на изследванията върху сърдечните болести, наподобява, че типът на месото дава разнообразни резултати.

Консумацията на модифицирани червени меса, като бекон и салами, е обвързвана с нараснал риск от колоректален рак. Това не е правилно за непреработените червени меса. ( 18 )

Нещо повече, обзор на изследванията откри, че високият банкет на модифицирано месо е обвързван с по-голямо нарастване на риска от рак на гърдата спрямо високия банкет на непреработено месо.

Не е изцяло ясно по какъв начин модифицираните меса усилват риска от някои типове рак.

Въпреки това се счита, че потреблението на нитрити и опушването на месо могат да произведат канцерогенни (причиняващи рак) съединения. Готвенето на висока температура, като печене на скара, също може да сътвори съединения, насърчаващи рака. ( 19 ) ( 20 )

Ефекти на другите способи на готвене върху здравните резултати на аленото месо

Начинът на готвене на аленото месо също въздейства върху това по какъв начин то въздейства на вашето здраве. Когато месото се готви при висока температура, то може да образува нездравословни съединения.

Те включват хетероциклични амини (HCAs), полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) и напреднали крайни артикули на гликиране (AGEs).

Някои лабораторни опити демонстрират, че тези съединения могат да трансформират ДНК и да предизвикват развиването на рак.

Необходими са обаче повече проучвания.

Ето няколко съвета за свеждане до най-малко на образуването на тези субстанции при готвене на алено месо: ( 21 ) ( 22 )

  • Използвайте способи за готвене, като задушаване и задушаване, вместо печене на скара и пържене.
  • Не излагайте месото непосредствено на пламък.
  • Ограничете овъглената и пушена храна. Ако месото ви е загоряло, отрежете овъглените части.
  • Ако би трябвало да готвите на мощен огън, обръщайте месото си постоянно, с цел да предотвратите изгарянето му.
  • Накиснете месото си в марината, приготвена с мед, билки и подправки, преди готвене. Мариноването може да помогне за понижаване на образуването на HCAs.

Заключение

Изглежда, че аленото месо има изгоди за здравето и евентуални дефекти.

Непреработеното алено месо е доста хранително и заредено с протеини, витамини и минерали, които поддържат телесните функционалности. Но модифицираните червени меса, като бекон и салами, нормално са с по-високо наличие на сол и може да съдържат консерванти, които могат да имат негативни последствия за здравето.

Някои наблюдателни изследвания свързват потреблението на алено месо с по-висок риск от сърдечни болести, някои типове рак и гибел. Изследванията обаче демонстрират, че типът на аленото месо – и методът, по който е приготвено – наподобява въздейства върху това по какъв начин то въздейства на здравето.

Като цяло са нужни повече проучвания за въздействието на алените меса върху човешкото здраве.

В последна сметка, дали би трябвало да ядете алено месо или не, е персонален избор. Червеното месо, изключително непреработеното алено месо, може да бъде включено в уравновесена диета.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР