Има много причини спъващи използването на синтетични горива, произведени с

...
Има много причини спъващи използването на синтетични горива, произведени с
Коментари Харесай

Е-горивата не са подходящи за автомобили и камиони от бизнес и екострана

Има доста аргументи спъващи потреблението на синтетични горива, създадени с помоща на електричество в коли и камиони. Институтът Fraunhofer ISI ги изброява.

Причина номер едно - световното произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници ще би трябвало да бъде съвсем удвоено спрямо днешното равнище, с цел да се реализира световен дял от 10 % зелен водород, синтетични горива, в това число е-горива през 2050 година - затова последните ще бъдат нищожни за дълго време и ще бъде скъпо.

Причина две - потреблението на зелен водород и синтетични горива би трябвало да се концентрира върху области на приложение, където няма други стопански други възможности за реализиране на индиферентност на парниковите газове, като да вземем за пример в бранша на стоманата, главните химикали, рафинериите и интернационалния въздушен и корабен превоз.

Причина три - разноските са проблематични, тъй като загубите при превръщане са големи и други възможности като директната електрификация са до пет пъти по-ефективни във връзка с потреблението на електрическа енергия. Домакинствата с ниски приходи надали ще могат да си разрешат е-горива в бъдеще.

Проучванията допускат, че откакто бъде реализиран забележителен капацитет за понижаване на разноските до 2050 година, е-горивата към момента ще костват сред 1,20 евро и 3,60 евро на литър - плюс налози, такси и маржове на облага, разноски за продажба и разноски за научноизследователска и развойна активност. Само налозите и митата евентуално ще покачат цената на литър с едно евро. За съпоставяне - цената на литър за изкопаеми горива без налози и данъци сега е към 60 до 70 цента на литър.

Силното разширение на потенциала за произвеждане на електрическа енергия, належащо за това, е обвързвано, наред с други неща, с голяма потребност от пространство и запаси за сериозни първични материали, което има негативен резултат върху екологичния баланс на е-горивата.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР