Има много прекрасни места в България, които са сякаш под

...
Има много прекрасни места в България, които са сякаш под
Коментари Харесай

Уикенд на язовир Душанци

Има доста прелестни места в България, които са като че ли под носа ни, само че заради една или друга причина не сме им обръщали внимание. Типичен образец за това е язовир " Душанци ". Лично ние постоянно пътуваме по подбалканския път - София - Карлово и все пак не бяхме минавали през този язовир, който несъмнено може да се похвали с една от най-красивите гледки.

Как да стигнем

" Душанци " се намира на 2 км от едноименното село. Ако идваме от София, отбивката за Душанци е вдясно, незабавно след изхода от Пирдоп. Ако обаче идваме от противоположната посока (Карлово), би трябвало да хванем отклонението за Антон. Преминава се през цялото село и се кара единствено напряко, до момента в който стигнем до язовирната стена.
 Уикенд в Природен парк
Уикенд в Природен парк " Небесните пасбища "

Докато към момента го има хубавото време

Язовир " Душанци "

Ако имаме даже и минимално подозрение за какво би трябвало да посетим тъкмо " Душанци ", задоволително е да забележим единствено няколко фотоси и ще се убедим на мига. Ходили сме на доста язовири, само че толкоз прелестна гледка не сме виждали на никое място другаде.

View this post on Instagram
A post shared by Bulgaria Sofia Plovdiv Varna (@mybulgaria) on Apr 13, 2015 at 12:55pm PDT

Намира се по течението на река Тополница, в долина сред Средна гора и Стара планина. Въпреки че доста красиво място, язовирът някак си е съумял да опази крайбрежията си от застрояване на вили, къщи за посетители и хотели. Може би тъй като главно е предопределен за промишлено водоснабдяване и се стопанисва от частна компания.

View this post on Instagram
A post shared by (@arina_yoncheva) on Oct 19, 2017 at 12:44am PDT

" Душанци " предлага освен " алпийски гледки ", само че и чист планински въздух и цялостна отмора от шума на огромния град. Ако не сме фенове на риболова, напълно умерено можем да си създадем една изтощителна разходка към язовира, тъй като обикалянето му (особено през есента) си е вълшебно прекарване.

View this post on Instagram
A post shared by Опознай Родината си... (@thisisourbulgaria) on Apr 23, 2019 at 10:21pm PDT

След като се изморим задоволително, можем да седнем на брега, с цел да се полюбуваме на върховете на Стара планина, които се виждат в далечината, отразявайки в гладката като огледало повърхнина на язовира. Прекрасно е да следим и по какъв начин по клоните на дърветата към нас се надбягват катерички.

Душанци и още нещо

Друга забележителност на селото, с изключение на язовирът, е една гигантска секвоя, предпазена от закона. Дървото от типа " Велингтония гигантея " е засадено през 1929 година и тази година навършва цели 90 години.

Интересното име на този тип секвоя идва от първия изучил я ботаник англичанин. Той поискал да увековечи името на британския воин военачалник Велингтон и в негова чест нарекъл дървото " Велингтония гигантея ".
 Снимка 452821

На няколко километра разстояние

След като се разходим из селото и към язовир " Душанци ", се насочваме да разгледаме още едно същинско украшение в покрайнината. Това е фамозната Еленска базилика. Тя е от вида укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. Намира се на 3 км североизточно от Пирдоп и на 2 км западно от Антон.

View this post on Instagram
A post shared by Mariq Tarashmanova (@mariq.t) on Aug 27, 2018 at 1:45am PDT

Около руините ѝ има следи от огромно антично населено място - евентуално древнотракийски град. Според преданието на мястото на Еленската базилика всяка година в еднакъв ден от Балкана слизал по един елен, който бил принасян в жертва на боговете. Оттам идва и името ѝ. При разкопки към Еленската базилика в действителност са открити голям брой рога и кости от елени. Според друго поверие, Патриарх Евтимий прекарва последните си дни точно тук.

View this post on Instagram
A post shared by Desislava (@akiharuu89) on Oct 28, 2017 at 12:05pm PDT

Днес са непокътнати внушителни отломки с височина до 8.50 м. Манастирският двор е ограден отвред с каменни стени, като на ъглите са ситуирани съвсем идентични правоъгълни отбранителни кули. Базиликата е трикорабна, а по руините ясно личат два интервала в строителството. Еленската базилика е включена в листата на ЮНЕСКО за предпазени монументи на културата.
 Уикенд в зоокът
Уикенд в зоокът " Алис "

За животните с любов
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР