Има много добри причини за унищожаването на ценни реликви от

...
Има много добри причини за унищожаването на ценни реликви от
Коментари Харесай

Безценни археологически находки, унищожени от идиоти

Има доста положителни аргументи за унищожаването на скъпи реликви от антична просвета. Може би злокобният облик на провидение с лице на октопод, издълбано в парче камък, което сте намерили до момента в който сте били за риба, е оцветило сълзите ви в черно и е направило жена ви стерилна, тъй че е време да му видите сметката с чука.

Но да разрушиш 4000-годишен замък, тъй като градът се нуждае от две аптеки за по-голямо улеснение? Или пък да напишеш паролите си за Twisted Metal 2 на гърба на ръкопис от Мъртво море, тъй като са ти свършили празните листове? Такива неща в действителност се случват. Ето някои от най-лошите аргументи, поради които са унищожавани скъпи артефакти.

1. Древни китайски гробници са разрушени, с цел да се построи IKEA

През 2007г строителни служащи в Нанжинг, Китай, откриват 10 украсени фамилни гробници, датиращи от трети век и като споделяме „ откриват “, имаме поради, че са ги изравнили със земята, с цел да създадат място за IKEA.

Гробниците, всяка построена от зелени тухли и декорирана с ярки рисунки, са били скрити подземен, до момента в който горната им половина не е отсечена като Денис Хопър в „ Скорост “ от група служащи, които трябвало да създадат място за богатите чичковци, където да построят ужасяващ нов магазин на IKEA. Една от гробниците е пробита централно от багера, раздробявайки 2000-годишния саркофаг вътре. Безценните артефакти вътре са били или направени на прахуляк, или оставени в пръстта и дъжда да бъдат откраднати от мародери.

Още повече, че има закони, които се допуска, че пазят безчет исторически здания в Китай от кражби, повреди или срутване от частни индустриалци и корпорации за милиард долари. Китай обаче и пет пари не дава за нещо, което не носи облага, тъй че тези закони се ползват „ изборно “, в случай че ли не и изобщо.

Освен това множеството компании просто си заплащат санкцията за разрушаването на парче история, вместо да се спре градежа на следващия магазин върху остатъците от антични династии. Така да вземем за пример част от Китайската стена, която знаете като едно от най-известните неща на света и единственото издигнато от индивида нещо, което се вижда от космоса, е била разрушена, с цел да се направи място за цех, тъй че може да си визиите какъв брой внимание се обръща на 10 антични гробници с хора, за които никой не е чувал.

Археолозите се пробвали да убедят шведския мебелен колос най-малко да забави градежа, с цел да могат да опишат и запазят артефактите. Излишно е да споделяме, че IKEA са отворили новия си магазин навръх време година по-късно.

2. Археолог шарлатанин взривил антична Троя

Независимо дали сте задоволително благороден (да се чете: без приятели), с цел да сте чели Илиада, или сте я гледали на филм, в който Брад Пит демонстрира доста и не носи гащи, евентуално сте чували за античния град Троя. Хайнрих Шлиман, самопровъзгласил се археолог от 19 век, също бил чувал за Троя и в търсенето на руините, той без да желае ги взривил.

Шлиеман решил, че е разкрил Троя в модерния турски град Хисарлик. Проблемът бил, че Хисарлик в действителност се състоял от към девет града един върху различен. Това се вижда постоянно при античните градове – хората идват, изравняват остарелия град и строят върху него.

Самозванецът бил решен да копае през всичко това, до момента в който не открие нещо от Троя. Екипът му взривявал динамит в пластовете история, до момента в който не разкрил това, което съгласно него било съкровището на цар Приам – бижута и артефакти, заровени надълбоко под Хисарлик, където съгласно него бил Троя. Шлиеман и неговата брачна половинка тогава героичен изнесли артефактите от Турция, тъй като, в случай че Индиана Джоунс ни е научил на нещо, то е, че тъкмо по този начин работи археологията.

Оказало се обаче, че съкровищата, които Шлиман изкопал (имаме поради „ откраднал “) въобще не са от Троя. Били от град 1000 години по-стар от Троя, което означавало, че се намирали под града от епичната поема. Така с неговите „ изкопни “ работи, Шлиман взривил Троя, разпръсквайки я из хълмовете в близост, като котка, която си рови в тоалетната. Той толкоз добре унищожил Троя, че същинските археолози и професори към момента се оплакват за това 140 години по-късно.

3. Кръстоносците претопили стотици гръцки скулптури, с цел да си създадат монети

По време на Четвъртия кръстоносен поход през 1204г, войска от кръстоносци се отклонили по пътя си към Свещената земя и се озовали да плячкосват Константинопол, макар обстоятелството, че Константинопол си бил много твърдо християнски град (все едно батальон американски бойци да завладяват Сандъски, Охайо, на път за Ирак). Това е тъй като кръстоносците били цялостни кретени и не се държали като естествени човешки същества.

Константинопол бил източната столица на Римската империя в продължение на някакви си 900 години, затова градът бил цялостен с гръцко и римско изкуство, в това число стотици антични бронзови скулптури на богове и герои от митологията. Кръстоносците претопили всяка една от тях, с цел да си създадат монети.

Считайки, че кръстоносците възнамерявали инвазия през половината прочут свят с единственото желание да заличат всички нехристияни и тяхната просвета, опазването на железни скулптури разбираемо не е било високо в листата им с цели. Освен това бронзът е бил много скъп по това време, тъй че тези скулптури са щели да бъдат унищожени по този начин или другояче. Представете си група съвременни бойци, които се натъкват на античен храм на забравена вяра, цялостен с идоли от платина и диаманти – тези неща ще висят от верижки и ще се въртят на джантите на колите преди да сте мигнали.

Не споделяме, че заличаването е по-малко трагично или неуместно – а единствено, че поради събитията, в общи линии е било неизбежно.

4. Саудитска Арабия унищожава свещени мюсюлмански места, с цел да строи хотели

Броят на мюсюлманите, които всяка година отиват да се молят в Мека, се е нараснал фрапантно през последните няколко години и към този момент доближава до 3 милиона души. Хора, които все би трябвало да отседнат някъде. Отговаряйки на предизвикването, бизнесмените в Саудитска Арабия разрушили съвсем целия град, с цел да създадат място за хотели – решение, което разкрили в книга с парадокси, която неправилно взели за енциклопедия с най-хубавите хрумвания на света.

Кралската часовникова кула в Мека е най-високият хотелски комплекс в света, който се издига над Кааба като казино в Лас Вегас. Около 95% от постройките в Мека, множеството на най-малко 1000 години, са били унищожени през последните 20 години, с цел да се модернизира града и да се направи място за огромния брой поклонници.

Това включва въпросният хотел, който седи върху МОЛ-ове, които пък са върху руините на отоманска цитадела от 18-ти век, тъй като нищо не крещи „ заветен град “ повече от висок палат вид Дисниленд.

До огромна степен казусът идва от формалната вяра в Саудитска Арабия, която е прецизна интерпретация на исляма и счита всички реликви и исторически значими религиозни структури за форми на идолопоклонничество. От там нататък се оказва, че страната не се нуждае от опрощение да разрушава антични джамии и забележителности, а откакто парите са най-хубавото нещо на света, те изравняват със земята всичко, което могат да обменят за капитал и облаги.

5. Възрастна жена „ реставрира “ скъпа фреска като я унищожава

Едва ли сте изтървали историята за 80-годишната Сесилия Гименез, която била енориаша и доброволец в църквата в Боржа, Испания. В един миг Гименез забелязала, че фреската от 19-ти век с облика на Исус в нейната черква е почнал да се лющи. Бил развален от влагата през годините и част от боята към този момент липсвала. Добрата бабичка решила да спести пари на църквата за реституция като собственоръчно унищожи картината.

Гименез, въоръжена само с положителни планове и четка, се пробвала да възвърне облика на Исус, само че резултатът бил съветска баба посред трансформацията й във вампир. Когато служителите на реда видели защо става въпрос, в началото намерения, че става въпрос за вандализъм, тъй като единствено върли врагове на християнството и пристрастени към опиатите младежи биха нарисували Исус с такава странна брада. Просто нямало метод това да го е сторил някой, който не се опитвал преднамерено да бъде гъз.

Скоро обаче Гименез си признала, че е виновна за маймунския Исус, само че настояла, че е рисувала измежду бял ден и с разрешението на свещеника. Църковните чиновници не се съгласили и споделили, че не знаят за „ реставрацията “. Май сме съгласни с тях, считайки, че е малко евентуално Гименез да е била там с дни и даже седмици, без някой да огледа през рамото й да я прогони вечно.

6. Садам Хюсеин е строил Вавилон с неговото име и образ на всички места по него

Вероятно сте чували за Вавилон, античният град от третото хилядолетие преди новата епоха, прочут с Вавилонската кула, Висящите градини и тези ария от Дейвид Грей. Това е една от най-ценните разкопки в историята – въпреки всичко там е било едно седемте чудеса на света и доколкото знаем може да крие всевъзможни страхотни неща. Защо до колкото знаем ли? Ами тъй като единствено четвърт от него е разкрита, тъй като Вавилон се намира в сегашен Ирак, а Садам Хюсеин е забранявал достъпа до него през последните 30 години, с цел да може да премени града по личния си образ.

И нямаме поради, че е построил мини версия на града до басейна си. Той безусловно престроил Вавилон върху истинския град. Хюсеин наредил към руините да се създадат допълнения, а някои секции да се изградят напълно отначало, употребявайки съвременни тухли, гравирани с неговото име и изречения като „ Садам Хюсеин, страж на Ирак, построи отначало цивилизацията и Вавилон “. Може да забележите, че единственият факт в това изречение е името на Садам.

Той реконструирал портата Ищар, която служела като вход на града и сложил своя облик до този на вавилонския държател Навуходоносор. Няколко нови здания, в това число един от дворците на Хюсеин, с които той изпитвал потребността да нашари цялостен Ирак, все едно са веригата МакДоналдс, също били издигнати върху руините. Промените (тук желаеме да кажем „ плюенето върху историята “) били толкоз фрапантни, че комитетът на Световното завещание на UNESCO изключи Вавилон от листата си. В общи линии светът разгласи, че Вавилон, най-легендарният град в историята, към този момент няма никакво историческо значение.

Добрата вест е, че нахлуването в Ирак през 2003г спря проектите на Хюсеин за още усъвършенствания по града. Лошата вест е, че американските и полските военни сили по-късно са си построили база върху Вавилон, прокопавайки шахти за горивни резервоари през пластовете артефакти. Построили са също и площадка за хеликоптери тъкмо до руините, което е като да духаш открити кости от динозавър с машина за духане на листа, цялостна с трошляк. Макар че, в случай че би трябвало да сме почтени, в случай че тогава имаше хеликоптери, Навуходоносор 100% щеше също да си има площадка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР