Има мигрантски натиск по границата. Обсъждаме как да бъде подсилена

...
Има мигрантски натиск по границата. Обсъждаме как да бъде подсилена
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Очаквах да чуя загриженост за модернизацията на армията ни от българските политици, а не от чужд дипломат

Има мигрантски напън по границата. Обсъждаме по какъв начин да бъде подсилена границата – ще бъдат изпратени над 300 индивида, с цел да можем да уплатним границата. Ще използваме дронове, с цел да облитаме границата, там където има най-вече мигранти, с цел да се понижи мигрантската вълна. Имаме подготвеност да помогнем са каквото можем. Това съобщи в студиото на Нова ТВ министърът на защитата Димитър Стоянов. 

По отношение на положението на армията – там в никакъв случай не е имало безпорядък и съсипия. В защитата бяха напреднали във връзка с плановете с нейната модернизацация, оставиха ни завещание, с което би трябвало да се оправим, уточни Стоянов. Той посочи, че във връзка с бойните самолети  Ф-16 има още две стъпки, които би трябвало да бъдат направени. Очакват отговор от американската страна във връзка с периодите, в които да бъде финализирана офертата, което би трябвало да стане до края на октомври. Защото в противоположен случай може да се стигне до закъснение на поръчката и респективно до нова цена за изтребители, която ще бъде по-висока, изясни Стоянов и добави, че няма ескадрила, която да съществува с 8 самолета, би трябвало да са 12 или 16. 

По неговите думи България ще може да пази сама небето си до лятото на 2023 година. Но през септември предстоят договаряния с Полша за даването на 6 летателни апарата.

Военният министър разяснява и апела на украинския президент Москаленко страната ни да даде военна техника на Украйна. Стоянов посочи, че е очаквал да чуе загрижеността за модернизацията на българската войска от българските политици, а не от дипломат на непозната страна ….Но по думите му ние нямаме опция да предоставим на Украйна нито самолети, нито ПРО…, тъй като това би означавало да не можем да изпълняваме нашите отговорности като членове на НАТО. Още повече, че въоръжените сили на всяка страна обезпечават нейната сигурност и териториална целокупност. 

Що се отнася до това дали в България се ремонтира украинска техника, той изясни, че има подписан меморандум сред България и Украйна, само че до този миг у нас не се ремонтираме украинско военна техника, тъй като не е било декларирано такова предпочитание от украинска страна.

Стоянов бе безапелационен, че България дава оръжие на Украйна през трети страни. Това е истината – това го сподели персонално Кирил Петков. 

Той обаче отхвърли да има превръщане на курса на страната към Москва, поради решението на служебния кабинет да договаря с „ Газпром “ за съветски газ. 

Вярно е, че има превръщане в курса и той е извърнат към човека….Топлината няма цвят. Диверсификацията не значи взаимозависимост от един или различен – т.е., ние би трябвало да запазим и трите канала – Съединени американски щати, Газпром и Азербайджан. Не приказваме за дълготраен контракт с „ Газпром “, а да получим газа по нашия контракт. Така или другояче, че ще стигне до арбитраж. И ние ще платим и това, което не сме получили от „ Газпром “ и това ще бъде над 1 милиарда $. Такива са моите персонални упования, уточни Димитър Стоянов. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР