„Има места, които ще запомня за цял живот. Въпреки че

...
„Има места, които ще запомня за цял живот. Въпреки че
Коментари Харесай

Училищата по изкуства в подкрепа на донорството и трансплантациите

„ Има места, които ще запомня за цялостен живот. Въпреки че някои неща се трансформираха. Някои вечно. И то не към по-добро. Някои си отидоха, други останаха. Всяко от тези места свързвам със мемоари. С обичана, с другари. Някои от тях към този момент ги няма. Други са към момента тук. Всички съм ги обичал. Но от тях – обичани и другари – никой – безусловно никой - не може да се съпоставя с теб. “

Това е куплет от известната ария на „ Бийтълс “ „ In my life”. Тя бе изпята акапелно в залата на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “. Хваща за гърлото. Няма нищо общо с истинското нехайно осъществяване на ливърпулската четворка, макар че нейният създател – Джон Ленън – самичък признава, че до преди нея всичко е било плакатно и незадълбочено.

Учениците от младежката джаз групировка в „ Любомир Пипков ", с началник Тамара Маврова, надълбоко са осъзнали смисъла на самодейността. Тя е нещо доста повече от разпределяне на бели тениски с алено сърце „ Да “ начело и бели балони. Карате да затвориш очи и да видиш един от всичките 1153 българи, чакащи за трансплантация. Той преди малко е научил, че дареният преди часове бял дроб на изпаднал в мозъчна гибел юноша, има открита съгласуемост с него. Тази ария е неговата ария. Песента, която ще звучи през втората половина от живота му.

Преди да стартира осъществяването, Ирина Стоянова, заместник-директорката на Националното музикално учебно заведение, изяснява на публиката – възпитаници и учители – за Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията.

„ Животът на всеки човек, който има потребност от нов орган, зависи от благородството на донора и единодушието на неговите близки. “ След тези думи на Стоянова настава неловка пауза.

Един донор може да избави до осем човешки живота посредством органно донорство. Това ще научат учениците от осемте учебни заведения по изкуства в страната, присъединили се посредством разнообразни креативен начинания и авторски планове в акцията.

Това са:

- Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в град Широка лъка;

- Националното учебно заведение по изкуствата „ Веселин Стоянов “ – Русе;

- Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян;

- Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков” и Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив;

- Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино;

- Националната художествена гимназия „ Димитър Добрович “ в Сливен.

В учебните заведения е планувано да се раздадат особено направените за акцията алегорични „ Донорски карти “, посредством които всеки може да съобщи своята воля и да стане донор при настъпило нещастно събитие. Картите могат да бъдат отпечатани от уеб страницата на акцията или да бъдат получени от доброволците на Българския червен кръст във всичките 27 регионални града в страната. Картите нямат юридическа стойност, тъй като последното решение се взима от околните.

Кампанията е инициирана от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация „ Медицински контрол “. Ще продължи до 5 декември.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР