Има ли все още място за изкуство в киното или

...
Има ли все още място за изкуство в киното или
Коментари Харесай

„Оскари под прицел“ в „Темата на NOVA”

Има ли към момента място за изкуство в киното или аплодисментите са непокътнати единствено за най-политкоректните? Дни преди 92-рата гала за връчване на Оскарите този въпрос задават журналистът Ивомира Пехливанова и операторите Димитър Василев, Росен Илиев и Емил Александров.

В „ Темата на NOVA” те ще поканят феновете на аления килим, само че не с цел да им покажат блестящата страна на събитието, а да разкрият по какъв начин в годините се трансформира в сцена за агитация. От сцената на звездната гала кавги разделят бели и черни, мъже и дами, хетеро и хомо, жертви и полови насилници.

Триумф на триумфа и суетата, наблюдаван под лупа от медии и киномани по цялото земно кълбо. Тази медийна власт обаче не е била приоритет за уредниците първоначално. Когато през 1929-та се организира първото награждаване в холивудския хотел „ Рузвелт”, то трае едвам 15 минути и е надалеч от любопитните погледи на тълпата.

Звездите обаче желаят да се къпят във все по-голям разкош и внимание, а това коства пари. Затова през годините от скучната гала по разпределяне на статуетки Оскарите се трансформират до величествен шоу театър, струващ приблизително по 40 милиона $ с публика от над 30 милиона фенове единствено в Съединени американски щати.

През години Оскарите са белязани от крайни демонстрации на неодобрение. Любимецът на публиката Марлон Брандо отхвърля да вземе статуетката си, а на сцената вместо него излиза протестираща индианка.

На най-бляскавата сцена светът е виждал митинги против проявление на правата на хомо половите, директна рецензия против политици. Истинската бомба избухва през 2017 г, когато за първи път политиката измества напълно фокуса от събитието. Холивуд наподобява единен – само че не в името на киното, а против новоизбрания президент – Доналд Тръмп и враждебното му отношение към имигрантите.

Кои са събитията, които съпровождат грандиозните церемонии на Оскарите през годините, за какво сцената се е трансформирала в политическа естрада и кои са личностите, осмелили се да изкажат мнението и позицията си пред целия свят, вижте повече в епизода „ Оскари под прицел “.

Гледайте „ Оскари под прицел “ в „ Темата на NOVA “ тази неделя, 26 януари,
незабавно след централната емисия вести.

Емоциите към тазгодишната блестяща гала феновете още веднъж ще могат да проследят в ефира на NOVA с три часово особено студио, а 92-та гала на Американската кино академия е със непокътнато време от 03:00 часа по KINO NOVA.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР