Има ли връзка между доходите и самочувствието? Ново проучване на

...
Има ли връзка между доходите и самочувствието? Ново проучване на
Коментари Харесай

Защо парите имат силата да вдигат самочувствието ни

Има ли връзка сред приходите и самочувствието?

Ново изследване на Bleidorn търси отговор на този въпрос, с цел да разбере дали увеличението на облагата покачва самооценката ни и способни ли са хората с по-голяма самонадеяност да натрупат повече благосъстояние от другите.

Парите са знак на публичен статус в западните култури, тъй че е разумно увеличението на заплатата да основава чувство за повече самочувствие. Алтернативно, хората с по-висока самокритика може да търсят по-високоплатени работни места, написа Psychologytoday.

Цитираното четиригодишно изследване обгръща респонденти в Нидерландия, като всяка година е оценено самочувствието и самооценката на приходите им.

Анализът демонстрира, че когато хората печелят повече, това покачва самооценката им, евентуално тъй като е обвързвано с възприятие на задоволство. Освен това връзката сред приходите и самооценката е идентична, без значение от равнището на обучение, възрастта или пола на участника.

Могат ли обаче парите да купят благополучие?

Поредица от изследвания демонстрира, че отговорът е " зависи ".

Зависи от връзката сред дадената персона и метода, по който парите се харчат.

В едно от изследванията клиенти на английски банки попълнят анкета за индикатор за задоволеност от живота, а по-късно се изследват навиците им за харчене. Екстровертите харчат повече за действия като излизане по заведения, а интровертите харчат за артикули за здраве и здравословен метод на живот, като фитнес действия.

При друго изследване участниците още веднъж са оценени във връзка с личностната характерност, след което им е препоръчан един от два типа ваучери за подарък: за книжарница и за вечеря в заведение.

Екстровертите, на които били дадени пари за вечеря на открито, били по-щастливи, в сравнение с при покупка на книга. Обратното се отнасяло за интровертите - те били по-щастливи с подаръчния ваучер за книжарница.

В умозаключение може да се каже, че резултатите от няколко изследвания на връзката сред приходите и щастието демонстрират, че повече пари в действителност вършат хората по-щастливи, само че единствено до избран миг.

Когато приходът наближи шестцифрена сума, щастието ни се усилва. След това обаче настава самобитно плато, тъй че колкото и да печелим, не ставаме по-щастливи.

Това допуска, че съществуването на задоволително пари, с цел да покрием главните си потребности, може да ни донесе благополучие, само че благосъстоянието единствено по себе си няма по какъв начин да ни го купи.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР