Има ли връзка между добива на мед в Чили и

...
Има ли връзка между добива на мед в Чили и
Коментари Харесай

Как минералите са свързани със съвременните мобилни телефони?


Има ли връзка сред добива на мед в Чили и Съединените щати и контакта ни с околните ни на километри от нас? Експозицията " Умни минерали за умни телефони " наблюдава историята на телефона и връзката му с минералите.

Мобилният телефон от 21. век от дълго време не е единствено средство за говорене. Той е миникомпютър с камера и интернет. Как обаче минералите ни оказват помощ да използваме всичките му функционалности? Например без тънкия пласт индиевокален оксид нямаше да познаваме тъчскрийна.

Снимка: bTV


„ Единственият материал, който към този момент реагира на досег, създавайки електрични импулси, т.е. екрана реагира на досег, е индиевокалайния оксид, транспарантен, по едно и също време проводник. Единственият. Индият обаче се оказва, че е най-бързо изчерпващата се суровина на планетата “, споделя инж. Петко Петров, шеф отдел " Фондови експозиции ".

А за изработката на телефона, който през днешния ден познаваме, са нужни 75 от общо 81 устойчиви химични детайли. Проблем обаче са голямото количество боклуци от електроника.

Снимка: bTV


„ В тъкмо този тип електронни боклуци концепцията е, че от тях може огромна част от детайлите да се върнат назад “, изясни Петров.

Част от тези първични материали обаче са застрашени. Според специалисти в случай че потреблението на индий продължава със същите темпове, за по-малко 20 години той ще е изцяло привършен.

„ Това е бор, това е индия и други, които се намират и има единични залежи. Ако не се откри опция или преработване, отново би трябвало да се търсят някакви нови “, споделя Валентин Бухов, геолог.

Отговорите на тези въпроси и с доста други незнайни обстоятелства, свързани с дългият път не телефона могат да бъдат видени на изложбата в музей " Земята и хората ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР