Има ли вече собственик на най-популярния вирус в света –

...
Има ли вече собственик на най-популярния вирус в света –
Коментари Харесай

Патенти за коронавирус – има, но не и за този, който сега мъчи света

Има ли към този момент притежател на най-популярния вирус в света – COVID-19, прочут просто като " китайския ковид " или " ковид ", т.е. има ли патент върху този вирус? Въпросът става все по-актуален поради голям брой изказвания, изключително във Фейсбук и обществените мрежи, че вирусът не е естествено събитие, създаден е генетично и е пуснат преднамерено или несъзнателно " на независимост ".
В умишлен разбор на уеб страницата на профилираната във въпроси за интелектуалната благосъстоятелност компания ABG, юристът по патентно право Ирене Васкес разяснява тъкмо патентите. Изрично конкретизиране на разбора, който е юридически в края на февруари тази година, е, че няма данни COVID-19 да е основан в лаборатория или да е генномодифициран.
Официалното название на новия ковид е 2019-nCoV, като има предложение да бъде кръстен SARS-CoV-2. А дали той може да бъде патентован – зависи от това къде се кандидатства за патент!
Досега публично има единствено 3 патента на ковид и нито един от тях не е на 2019-nCoV. Два са в Европа, един е в Съединени американски щати. Първият патент е с номер EP 3 172 319 B1 и е в Европейски Съюз. Този патент е за вид на репликиран ген, получен от вируса на инфекциозния бронхит по птиците – отново става въпрос за ковид, само че не и този от Ухан.
Припомняме, че към днешна дата на човечеството са известни единствено 7 варианта на ковид от позиция " просвета ", последният от които е 2019-nCoV. Той е до 80% еднакъв с варианта, прочут като SARS, който удари в интервала 2002-2003 година и още веднъж потегли от Китай, като взе 774 жертви в 17 страни т.е. смъртността беше 9,6%. При 2019-nCoV смъртността е 3,4%.
Вторият патент е с номер EP 2 898 067 B1 т.е. още веднъж става въпрос за Европа. Потвърден е на 15 януари, 2020 година. Той е за ковид MERS-CoV (т.нар. Близкоизточен респираторен синдром) и касае инвитро способи за слагане на диагноза на зараза, породени от MERS-CoV, както и за потреблението на вируса за разработка на препарати за лекуване и профилактика на инфекции, провокирани от него.
Третият патент е в Съединени американски щати, с номер US 7,220,852 B1. Периодът на деяние обаче е изминал. Патентована е последователността на нуклеиновите киселини на SARS-CoV – този вирус, който през 2002-2003 отново потегли от Китай. Патентът е публикуван през 2007 година, когато в Съединени американски щати към момента имаше разнообразни правила за патентоване.
Практика на патентоването в този момент В Европейският съюз може да бъде патентован биологичен материал (щам), изолиран от така наречен диво положение. Точно подобен вариант – изолиран, съставлява 2019-nCoV. Но с цел да може да бъде публикуван патент, изолираният вариант би трябвало да е бил обществено незнаен (например да няма научна обява за него), преди да бъде подадено искане за патент.
Освен това, патентът може да бъде друг по тип – зависи дали даден вирус може да бъде употребен за някаква разработка от каквато и да е промишленост или ще се употребява единствено за основаване на ваксина.
В Съединени американски щати към този момент изрично не може да бъде патентован естествен артикул (създаден от природата). В случая с 2019-nCoV става въпрос за вариант на " див " вирус т.е. зародил в природата (досега никой не е потвърдил друго публично) и за патент там не може да се приказва, безапелационна е Васкес. Припомняме, че в обществените мрежи има доста теории по какъв начин частният американски университет " Джонс Хопкинс " е патентовал вируса още преди да избухне епидемията – подклаждани и от така наречен live tracker на университета с данни за развиването на болестта по целия свят.
В Съединени американски щати обаче е допустимо да се патентоват вируси, които се разграничават структурно от " див " вирус или да се патентоват вирусоподобни частици и вируси, основани с съчетание на ДНК (ГМО вирус). Това значи, че може да се патентова вирус с генна поредност, която липсва в " дивия " 2019-nCoV и на тази база да се сътвори патентована ваксина, която пък да смекчи вирулетността на уханския ковид т.е. той да стане по-малко инфектиран и да се лимитират резултатите му.
OЩЕ: Китайски учени оповестиха за разновидности на коронавируса
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР