Има ли смисъл в обръщането на влоговете в лева в

...
Има ли смисъл в обръщането на влоговете в лева в
Коментари Харесай

На масовия българин спестяванията са до 5 бона в лева

Има ли смисъл в обръщането на влоговете в лв. в такива в евро? Застрашени ли са спестяванията ни при влизането на България в чакалнята на еврозоната през април, както е планувано?

" Ние сме в механизъм на валутен ръб към този момент повече от 20 години и в този момент, когато взимаме решение да създадем идната стъпка – да преминем към еврото, имаме твърдото разбиране на ръководещите, на гуверньора на Българска народна банка, че отказването от националната валута и прекосяването към еврото ще стане при този курс, който е признат и работи към този момент повече от 20 години в страната ", изясни за БНР кредитният съветник Тихомир Тошев.

Литва и Естония са създали същия преход от закрепен курс към евро, при опазване на курса от валутния ръб.

" Засега вероятността този курс да бъде изменен, е минимална, само че чисто механически я има ", разясни консултантът. " Технически може това да се случи – някоя от страните да изиска да влезем при различен курс, само че въпреки това имаме заявка от страна на ръководещите, че по-скоро ще се откажем от влизането и прекосяването към еврото, в сравнение с да трансформират курса ", уточни той.

" Притесненията и страховете на хората поради претърпяното през 1997 година и хиперинфлацията и загубата на спестявания, са обясними ", коментира Тошев.

" Голяма част от спестяванията – от тези към този момент над 55 милиарда, са дребни депозити под 5 хиляди лв.. На всеобщия българин спестяванията му са под 5 хиляди лв.. В дребна част от българите са големите спестявания – сумите, които са съществени и може да се понесе сериозна загуба, в случай че има бъдеща смяна на този курс ", уточни Тошев.

" С фрапантното рухване на лихвите губим част от спестяванията си, защото не ги управляваме задоволително вярно ", разясни още кредитният съветник. " Вариантите са доста и разнообразни. Проблемът е, че всеобщият българин остава песимистичен към всевъзможни други разновидности ", обърна внимание той.

Сигурността от обезпечените 100 хиляди евро за банковите влогове и даже минималната рента по депозитите успокояват хората и те не поглеждат към принадлежности като взаимните фондове, спомагателното пенсионно обезпечаване и здравните застраховки с капиталов темперамент да вземем за пример, следят специалистите.

Тихомир Тошев уточни, че въпреки всичко ползата към тези финансови принадлежности пораства и малко по малко повече хора се престрашават да опитат и спомагателни благоприятни условия, които биха могли да носят по-голяма рентабилност, с цел да запазят парите си по отношение на инфлацията.

" Повечето от тези капиталови принадлежности не работят в къс период и в случай че в идващите година- две парите ще ви трябват, по-добре не ги правете ", поучава Тихомир Тошев. " Парите, които ще ни трябват скоро, ще ни излезе някакъв належащ разход в фамилния бюджет, по-добре в действителност да си останат в банковия депозит. Там са разполагаем. Да, не носят рентабилност, да, инфлацията яде малко от тях, само че когато ще ги похарчим след 3, 5 до 8 месеца – това е най-хубавият вид, тъй като достъпът до тях е доста бърз ", уточни кредитният съветник.

Тихомир Тошев означи още, че през последните няколко години недвижимите имоти като капиталов инструмент са шлагер за българите с по-големи спестявания. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР