Има ли смисъл да чакаш батерията да се зареди, когато

...
Има ли смисъл да чакаш батерията да се зареди, когато
Коментари Харесай

Китайци сменят батериите за 3 минути

Има ли смисъл да чакаш батерията да се зареди, когато можеш доста бързо да я смениш? Отнема тъкмо три минути и не приказваме за мобилен телефон, а за огромен SUV със 7 места, 3 реда седалки, дължина над 5 м и междуосие над 3 м. Китайският стартъп за електрически коли Nio стартира авангардно решение на казуса с бавното презареждане на батериите и ограничавания пробег на електрическите автомобили.

 26-3-6kol

Компанията възнамерява да построи мрежа от над 1100 станции върху територията на Китай, на които водачите на електрическия SUV модел Nio ES8 ще могат да сменят изчерпаната си батерия за зарадена. Процесът ще се прави изцяло автоматизирано при паркиране върху тъкмо несъмнено място, защото батерията е инсталирана в пода на каросерията. Станциите ще разполагат с задоволително оборотни заредени акумулатори, а разредените ще бъдат включени за зареждане. Вместо да заплаща за скъпата 70-киловатчасова батерия, притежателят на Nio ES8 прави месечен абонамент за сума от порядъка на 165 евро и по този метод цената на колата пада фрапантно на към 45 000 евро. Така китайският електрически SUV ще подбие с дъмпинг почвата под колелата на по-скъпия си директен съперник Tesla Model X.

 26-2-6kol

С футуристичен дизайн и впечатляващи спринтови качества моделът на китайците не отстъпва на американския си противник. Двата електрически мотора на всяка ос с обща мощ 644 конски сили и въртящ миг 840 Nm обезпечават устремно и тихо ускоряване. Нужни са единствено 4,4 секунди, с цел да се развият 100 км/ч при тръгване от място.

 26-4-6kol

Твърде високите скорости обаче не са за Nio ES8, тъй като изтощават батерията. Затова оптималното движение за придвижване е 180-200 км/ч. Пробегът със заредена батерия възлиза на 350 км по данни на производителя.

 26-5-6kol

Китайският SUV разполага с последни софтуерни разработки за самостоятелно пътешестване, които употребяват данните от многочислените вградени камери, ултразвукови и радарни датчици.

 26-6-6kol

В електрическия автомобил е конфигуриран изкуствен интелект, закодиран като електронен помощник с име Nomi. Той комуникира с пасажерите посредством огромния екран на таблото и инфо-развлекателната система, като оказва помощ на лидера в шофирането и поема контрола върху автомобила в избрани обстановки. За да могат пасажерите да релаксират по време на придвижване, седалките са завършени като удобни кресла, които се трансформират в лежанки като в първа класа на аероплан.

 26-7-6kol
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР