Има ли си Лукойлправителство в България?- този въпрос е вдъхновен

...
Има ли си Лукойлправителство в България?- този въпрос е вдъхновен
Коментари Харесай

Икономист пред Дарик: Българското правителство помага дейно на Русия да заобиколи санкциите

" Има ли си Лукойлправителство в България? " - този въпрос е въодушевен от текст на журналиста Емилия Милчева, оповестен от DW през вчерашния ден, във връзка новината, че Лукойл Нефтохим - Бургас се е договорило със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налози върху облагата си в страната. В подмяна на това, кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024-та година, както и да изнася артикули, добити от преправка на съветския петрол.

Европейската комисия обаче бързо попари тези очаквания, откакто публицисти се свързаха с институцията да попитат дали това е допустимо, във връзка със глобите, наложени от Европейски Съюз на търговията с съветски петрол.

" Това, което пропуснаха напълно съзнателно да създадат представителите на Лукойл в българското държавно управление, беше тъкмо това да слагат новината в европейски подтекст. Тази вест е обвързвана с бизнес тактиката на Лукойл, за която петролното ембарго, което Европйеският съюз наложи с шестия пакет наказания, има доста съществено въздействие върху бизнеса им. Това е по този начин, тъй като компанията разполага с четири рафинерии в Русия и четири в Европа - една в Италия, в България, в Румъния и държи 45 % от една рафинерия в Нидерландия. Това е значимо да се каже, тъй като италианската рафинерия, която е най-голяма и с максимален потенциал, е пред затваряне до 5-и декември, когато влиза в действие европейското ембарго. Следващата по потенциал е българската рафинерия, за която има дерогация за продажба на съветски недопечен нефт, доставен по море до края на 2024 година. "

Това съобщи в предаването " Кой приказва " по Дарик радио журналистът Емилия Милчева.

" Товакоето ми направи усещане е, че такава вест за пренасяне на интервенции няма на никое място, в това число в страницата на Лукойл. Оставам с усещането, че това е напълно вест на домашна консумация. Българското държавно управление оказва помощ ефективно на Русия да заобиколи глобите ", съобщи икономистът Евгений Кънев.

" Идеята на глобите е да не се вливат пари в съветската стопанска система. Няма проблем нашата рафинерия след съответната пренастройка да работи с неруски петрол. Преди войната половината потенциал е работил с неруски петрол, а в този момент се работи напълно и единствено с съветски петрол ", сподели той.

" Обикновено понятието " български народен интерес " съответствува с съветския. И то постоянно е обвързвано с това да купуваме нещо от тях, не да продаваме. Настоящата обстановка ми наподобява напълно на хибридна интервенция, в която Русия за следващ път се пробва да употребява България за някакви нейни офанзиви - в тази ситуация се пробва да заобиколи това ембарго и на процедура да даде нещо на България като признателност. Предвид предстоящите милиарди по Плана за възобновяване обаче, нямам доверие ние да се опълчим на Европейската комисия и да създадем някакви нарушавания във връзка с ембаргото ", съобщи икономистът.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР