Има ли шанс в настоящия парламент да се отключи законодателно

...
Има ли шанс в настоящия парламент да се отключи законодателно
Коментари Харесай

Преработката на индустриален коноп ще спре обезлюдяването на най-бедните региони

Има ли късмет в сегашния парламент да се отключи законодателно преработката на промишлен коноп у нас?

Парламентарни комисии разискват проектопромени в Закона за надзор на наркотичните субстанции, които да отворят пътя за вложения в тази сфера. 

Законопроектът либерализира една промишленост, върху която има несправедливо стигма и ще съживи най-бедните райони в България - това мнение изрази пред БНР Владислав Панев, създател на единия от законопроектите.

В предходното Народно заседание законопроектът е минал на комисия, само че не е стигнало времето за разглеждането му в пленарна зала.

" Мнозинството в земеделска комисия и тогава, и в този момент беше голямо ", сподели Панев.

" Става въпрос за коноп, който не е за пушене, а за промишлен коноп, който може да се употребява в много други сфери на стопанската система ", акцентира той, мотивирайки легализирането на обработката на промишлен коноп.

В момента сеитбата и добивът на промишлен коноп са позволени с лицензионен режим, само че преработката не е, разясни Панев.

Той описа, че бизнесмените сеят конопа, след това го изнасят всеобщо в Румъния, " където са построили заводи, надлежно работните места, добавената стойност, налозите остават в Румъния ", а по-късно готовата продукция се връща в България и се продава в магазините – масла, хартия, текстил и т.н.

Земеделското и здравното министерство поддържат законопроекта. Предстои сред първо и второ четене да се реши кой ще реализира контрола, посочи депутатът.

В предаването " Преди всички " Владислав Панев означи, че става дума за изключително значима промишленост , а заявките от бизнесмени са за вложения в най-бедните региони  у нас, което може да спре обезлюдяването им .

Конопът е с висока добавена стойност . Неговият състав може да се употребява за доста промишлености пълноценно - и листата, и семената. Има даже разбиране " конопени къщи ", изясни Панев.

След като при този усложнен лицензионен режим го вършат редица бизнесмени, значи си заслужава, добави той и уточни, че бизнесмените даже са съгласни да не получават аграрни дотации, поради това, че сеят коноп , тъй като облагата от конопа е по-голяма от дотацията на декар.

" Дотолкова е конкурентноспособна тази суровина. "

" Всички са наясно в Народното събрание защо става въпрос, единствено че някои заплащат налог публично мнение ", разяснява още Владислав Панев. Според него  " главният мотив е - какво ще си кажат хората и някои жълти медии, които могат да изтълкуват, че се борим за заверка на марихуаната, което не е по този начин ".

На рецензиите, че става дума за лобистки закон, Владислав Панев отговори:

" Става въпрос за закон, който би трябвало да отпуши предприемаческата интензивност  в страната, без значение в чия изгода. Лобистко е това, че една изцяло естествена индустриална активност до момента е била неразрешена . Това е лобисткото. Това обслужва и хората, които се занимават с продажбата на марихуана. "

" В последните седмици Народното събрание се занимава единствено с спомагателни бюджетни разноски и понижение на приходите, което ще отвори голяма дупка в държавните финанси. Конопът може да попълни част от този недостиг, който се отваря ", съобщи Владислав Панев.

По думите му в този момент ние сме една от двете страни в Европейски Съюз, които " зорлем се лишаваме от тези доходи ".

панев изрази очакване за " стотици милиони " вложения, да бъдат отворени " хиляди работни места в най-бедните, обезлюдяващи се райони ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР