Има ли шанс БСП да състави кабинет с третия мандат,

...
Има ли шанс БСП да състави кабинет с третия мандат,
Коментари Харесай

Мандатът за БСП - вътрешна битка за лявото или шанс за нов кабинет -

Има ли късмет Българска социалистическа партия да сформира кабинет с третия мандат, който президентът Радев ще им връчи през днешния ден следобяд? 

Прогнозите си дадоха в утринния блок на социологът Първан Симеонов, икономистът Евгений Кънев, някогашният народен представител и един от " Отровното трио " Арман Бабикян и журналистът Асен Генов.

Според Първан Симеонов до момента огромният въпрос е бил дали Румен Радев бърза да прави длъжностен кабинет, или по-скоро не би желал да носи този товар в този момент, а би желал да има постоянно държавно управление.

Според социолога, връчвайки мандата не на Демократична България, а на Българска социалистическа партия, президентът по-скоро дава знак, че се надява кабинет да бъде образуван. " С това, че той не постъпи протоколно - не даде мандата на третата мощ, а го дава на Българска социалистическа партия, ми се коства, че по-скоро би желал да има кабинет (...) Демократична България беше най-логичният избор. Но се вижда, че последните две седмици сред Политическа партия и Демократична България има известно напрежение. А Българска социалистическа партия се държи извънредно гъвкаво. Аз считам, че обстановката се е запътила към избори, само че има една седмица да се измисли нещо ”, разяснява социологът.

Евгений Кънев счита, че Радев е избрал Българска социалистическа партия, а не Демократична България, с цел да резервира " геополитическа индиферентност ".

“БСП е единствената опция за продължение на линията, която президентът прокарва - да се продължава доближаването с Русия, да се подписа още веднъж дълготраен контракт с “Газпром ”, вероятно да се спрат оръжията за Украйна и вероятно връщане на част от дипломатите ”, сподели Кънев. “Какви са били точните му претекстове, остава мистерия, само че сигурно виждаме, че той остава предан на геополитическата линия, която прокарва ”, добави икономистът.

Бившият народен представител Арман Бабикян разтълкува мандатът на Българска социалистическа партия като “вътрешна борба в левицата ”. “Когато дадеш третия мандат на Нинова и тя се провали за трети път - вътрешната борба в левицата се печели от Радев, а не от Нинова ”, уточни Бабикян. “Има обществени изказвания и на Има Такъв Народ, и на Демократична България, че те не желаят да вземат участие в кабинет с мандата на Българска социалистическа партия. Ще забележим какво ще кажат Политическа партия. Ако е било комплицирано преди, в този момент стана още по-сложно ”, заяви той.

Коментиращите не виждат конструктивен излаз от нови парламентарни избори.

“Ако отидем на избори, ще се яви стимулираният електорат, а той е на “Възраждане ”, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не виждам доста потребни изходи от тази обстановка. Още по-голямата заплаха - след още няколко такива избора ще има отчаяние от демократичните процеси и предпочитание за еднолична власт ”, съобщи Първан Симеонов.

“В момента остатъчните депутати на Слави Трифонов са по-добра алтернатива за някакво държавно управление, в сравнение с идващите два Народното събрание би имал. Ако отидем на избори през октомври, ще има и следващи избори ”, счита Евгений Кънев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР