Има ли решение за един от хроничните проблеми на София

Има ли решение за един от хроничните проблеми на София ...

Детска градина и ясла за всяко софиянче, обещават кандидатите за кмет, но как ще стане.Има ли решение за един от хроничните проблеми на София – недостига на места в яслите и детските градини? В програмите си кандидатите за кмет Борис Бонев от "Спаси София", Борислав Игнатов от "Демократична България", независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП и други партии, и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ дават сериозни обещания за окончателно справяне с проблема. "Дневник" представя идеите им в реда, по който те обявиха програмите си пред софиянци.

Борис Бонев: Детските заведения да се строят възможно най-близо до дома

Борис Бонев ще строи нови ясли и детски градини първо там, където въобще липсват – в кварталите "Манастирски ливади-изток", "Витоша" и в Студентски град. За останалите райони той ще възложи анализ на нуждите.

Концепцията му е детските заведения да се строят възможно най-близо до дома, за да отпадне нуждата от транспорт. Бонев си поставя "дългосрочната цел всички граждани да живеят в пешеходна близост до детска градина и училище". Като краен срок за изпълнението й посочва "до няколко години".

Арх. Игнатов: Ваучери за родителите, неполучили достъп до детско заведение

Арх. Борислав Игнатов е изчислил, че в София 5700 деца от 2 до 5-годишна възраст ежегодно остават без достъп до "ранна детска грижа", както той обобщено назовава в програмата си детските заведения и предучилищното образование. Той се ангажира в рамките на мандата да я осигури за всяко софийско дете.

Ако стане кмет, ще насърчава строителните предприемачи да изграждат "образователна инфраструктура като форма на социална отговорност". В предизборни срещи Игнатов доизясни тази идея - в проектите за нови сгради, включително за офиси и бизнес, партерният етаж и част от околното пространство да се аранжират за детска градина или ясла.

Той мотивира идеята си, че така ще се запазят зелени площи в жилищните комплекси, вместо да се застрояват, както и с възможността работното място на родителя да е по-близо до забавачката на детето му.

Ваучери за родителите, заявили, но не получили достъп до детско заведение, предвижда като компенсация Игнатов. Те ще са целеви – с тях ще се плаща включването на детето в частни детски градини, които ще бъдат под контрола на общината. "Това ще е временна мярка, докато се осигурят места за всички деца в общинските заведения", уточнява в програмата си.

Той набляга на мерки за увеличаване на служителите в детските заведения с 30-40%. Целта му е съотношението деца-персонал да е 5:1 за деца до 3 години и 10:1 за децата до 6 години, както било в развития свят.

Игнатов ще привлича качествени кадри не само с повишаване на заплатите при добра работа, но и с предоставяне на безплатно общинско жилище и карта за градския транспорт, ваучери за храна и допълнително здравно осигуряване.

Стимули за раждане до трето дете предвижда Манолова

Мая Манолова обявява, че сега 6000 деца остават извън системата на яслите и детските градини. Тя също си е поставила амбициозната цел да осигури места за всички деца в София. Определила си е 4-годишен срок за изпълнение, но не дава подробности как ще стане това.

Манолова единствена от кандидатите за кмет предвижда и стимули за раждане на първо, второ и трето дете, без да уточнява в какъв вид и размер ще са те.

Фандъкова построила 100 нови детски градини, обещава още 50

Ако получи нов мандат, Йорданка Фандъкова се ангажира да изгради 50 нови градински и яслени групи. Приоритетът ще е в кварталите, в които живеят много млади семейства - "Витоша ВЕЦ Симеоново", "Манастирски ливади-запад", "Манастирски ливади-изток", Студентски град и вилна зона "Симеоново".

В програмата си тя отчита, че през 10-годишното й кметуване са построени 100 нови сгради на детски градини. "Осигурихме над 17 000 нови места за децата", заявява тя.

Фандъкова обещава да строи нови детски заведения и в кварталите около третия лъч на метрото - "Красно село", "Овча купел", Горна баня, "Слатина", "Сухата река" и "Левски".

В програмата й са посочени и райони, в които има недостиг на места, и там също ще строи детски градини и "нови яслени групи". В тази графа са изредени районите "Люлин", "Искър", "Триадица", "Красна поляна", кв. "Света Троица", селата Мировяне и Владая.

Всичко, което трябва да знаете за:Местни избори 2019 (234)

Източник: dnevnik.bg