Има ли проблем с цената на зърното в Румъния заради

...
Има ли проблем с цената на зърното в Румъния заради
Коментари Харесай

Габриел Балашу, Euronews Румъния: Загубата на зърнопроизводителите ни е около 30%


Има ли проблем с цената на зърното в Румъния поради вноса и с продажбите на стоките, създадени в страната ?

Да, има огромен проблем. Румънските фермери настояват, че нужната финансова помощ е 200 милиона евро. Загубата им поради евтиното украинско зърно, на кг да вземем за пример, е към 30 %. Фермерите блокират зърното по складовете, което е към 2 000 000 тона. Интересът е висок към това по-евтино украинско зърно, само че все пак- зърно, което не дава отговор на европейските стандарти.

Вижте, казусът е доста сериозен. Както споделих, приказваме за 2 милиона блокирано зърно в складовете. Това количество не е било продадено във вътрешния пазар, защото цената му е по-висока с към 40 % спрямо тази на украинското зърно. Фермерите сега разполагат с огромна наличност. Румънските управляващи обаче не смеят да вземат безапелационни решения, защото това е въпрос и на европейско законодателство.

Пристанището в Констанца е с 10 пъти по-голям потенциал от пристанището във Варна. Какво количество зърно е импортирано и продадено през румънското пристанище?

Попитах румънските управляващи за тези 60 % украинско зърно, предопределено за експорт към други страни и превозено с помощта на по този начин наречените " солидарни коридори ". Трябва да се вземе в поради, че натискът в Румъния е даже още по- огромен. В съпоставяне с 2021 година количеството, което минава директно през пристанището в Констанца е 37 пъти по-голямо. Румънският министър на земеделието изнесе тези данни след среща със своя украински сътрудник през днешния ден. Румъния би трябвало да подсигурява превозването и изнасянето на въпросното зърно от територията й.

Защо Румъния не е поискала прекъсване на вноса на украинско зърно досега?

Добър въпрос. Знаете, някои политически партии приканват за преустановяване на вноса на зърното. Украйна, от своя страна, твърди, че съблюдава европейските регулации. След срещата сред министрите на земеделието с еврокомисарите, се чака финален лист на артикули, които евентуално ще бъдат неразрешени. Европейската комисия предложи 4 продукта, които Румъния надгради с още два – царевично и пшенично брашно.

Има ли в Румъния някакви подозрения, че България се е поддала на политическо въздействие, с цел да вземе решение за прекъсване на вноса?

Натиск има и в Румъния. Както споделих, има някои партии, които упорстват за възбрана на вноса. Но земеделският министър не се подаде, както и министър председателят. Двамата не желаят да поемат този спомагателен риск. Масово румънците обаче считат, че възбрана на вноса е по-добрият избор.

Ако България спре вноса на зърно от Украйна, само че Румъния не го направи, има ли заплаха маршрутите на доставките да се реалокират към вашата страна?  

Това би бил най-лошият сюжет. И двете страни биха изгубили. Румънските управляващи не знаят по какъв начин да овладеят обстановката. Може би Европейската комисия краткотрайно ще приключи вноса.

У нас се приказва, че Румъния не стопира украинския импорт, с цел да употребява това по-късно при договарянията си за присъединение към Шенген. Свързани ли са двете тематики между тях?

Не мисля, че има връзка сред двете неща. Писмото, което Европейската комисия изпрати до министър председателите на Полша, Унгария, Словакия и Румъния, както и до българския президент, не наподобява да е обвързвано с тези въпроси. И въпреки всичко, несъмнено би ни било от изгода да запазим положителни връзките с Европейската комисия, както и с другите ни европейски сътрудници.

Трябва обаче да решим цената, на която това да се случи: какъв брой губим стопански от обстановката в този момент, само че какъв брой бихме спечелили, откакто влезем в Шенген по-късно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР