Има ли проблем с новите пожарни коли в страната?Проверка на

...
Има ли проблем с новите пожарни коли в страната?Проверка на
Коментари Харесай

Има ли проблем с новите пожарни коли в страната?

Има ли проблем с новите пожарни коли в страната? Проверка на новите пожарни коли желаеха от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Причината е, че през последната година и половина в България са станали четири случая точно с този модел противопожарени коли.

Последният случай е единствено от преди дни. На 17 август противопожарен автомобил се обърна в крайпътно дере в региона на Куклен. При случая бяха затиснати трима пожарникари. Един от тях почина на място , а другите двама се отърваха с пострадвания. Няколко дни по-късно от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи излязоха с отворено писмо, в което желаят да бъде направена експертиза дали има механически проблем с новите пожарни коли.
 

В оповестеното писмо се задава въпросът дали има проблем с над 140 пожарни коли в страната , разясни ръководителят на Синдикалната федерация Валентин Попов . " За благополучие без жертви са другите произшествия. Миналата година има случай със същия модел противопожарен автомобил в Германия със умрял пожарникар. Четири случая за страна като България с един и същи модел автомобил са прекалено много. В мнения в немски медии по оня случай става дума, че там също е имало и други проблеми с коли от този модел. Което води до избрани подозрения, на които би трябвало да се даде отговор ", съобщи той.
 
 БГНЕС, списък

Попов изясни, че от Синдиката имат подозрения, че повода за случаите е точно в този модел пожарни коли, само че въпреки всичко е нужно експертно мнение. -->
 
" Да се огледат доста деликатно, добре би било това да стане с присъединяване на външни специалисти. Технологичните условията, които са дадени при публичната поръчка за тези коли, дали са спазени, а и самите тези условия може би би трябвало да бъдат огледани добре. Да се направи една обстойна инспекция за положението на тези коли, мисля, че в България те са над 140. И да се отговори приемливо, повече или по-малко, на въпроса има ли проблем, какъв е той, в случай че има, и кой носи отговорността за него ", разясни Валентин Попов.
 

Той добави, че чакат от Групово дело " Пожарна сигурност " към Министерство на вътрешните работи да бъде направена експертна инспекция, отвън следствието на прокуратурата , защото то не би могло да дефинира дали има проблем в самия модел коли. " Има подозрения за много висок център на тежестта на този автомобил, което го прави по-податлив на превръщане. Имаме някои много съответни недоволства от сътрудници, които работят с такива коли ", призна Попов.
 
 БГНЕС, списък

Председателят на Синдиката изясни още, че не знае дали досега са правени такива обстойни експертизи . Попов добави, че инспекцията е в интерес освен на пожарникарите, които работят с тези коли, а и на обществото, което разчита на тях. От Синдиката са безапелационни, че в случай че не получат отговори или настояванията им не бъдат изпълнени в рационално време ще има митинги.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР