Има ли право общината да прави проверка на адрес, когато

...
Има ли право общината да прави проверка на адрес, когато
Коментари Харесай

Общината може да прави проверка заради адресна регистрация

Има ли право общината да прави инспекция на адрес, когато това е обвързвано с регистрация?

А.Д., София

----------------

Адресната регистрация се прави от кмета на общината, на региона или на кметството или от избрани от тях длъжностни лица при заявяване от лицето. Това е записано в настоящия закон за гражданската регистрация (ЗГР). Пак там е маркирано, че в действителност адресната регистрация на едно лице представлява отразяване на непрекъснатия и сегашния му адрес в регистъра на популацията.

И тук стигаме до специфичния раздел в ЗГР, отдаден на осъществяването на инспекция на условия, свързани с процедурите по даването на адрес. В него има експлицитна наредба, че такава инспекция може да има при писмен сигнал или по искане на притежател на парцел, подадени до кмета на общината или региона или до регионалния шеф, за няколко типа нарушавания.

Първото от тях е, когато е обвързвано с процедурата по адресната регистрация. В нейния ход би трябвало да бъдат показани да вземем за пример избрани документи или пък е необходимо единодушие на притежател. Всички нарушавания на хода на адресната регистрация могат да бъдат тествани и надлежно глобени.

Същото се отнася и в случай че е нарушено правилото, че всяко лице е длъжно в период от 30 дни да съобщи смяната на сегашния си адрес. Пак е допустима инспекция и в случай че е получен сигнал, че е нарушено правилото, съгласно което не се позволява вписване на сегашен или непрекъснат адрес за повече от 4 месеца в хотел, мотел, почивен дом или друго място за заслон.

Проверка може да има и при нарушаване на още едно предписание. Според него в случаите на смяна на адресната регистрация по непрекъснат или настоящ адрес броят на лицата, които могат да се записват по непрекъснат и/или сегашен адрес в едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище. При установяване на общия брой на лицата се вземат поради и записаните на адреса притежатели, ползватели, наематели или жители на друго правно съображение. В случаите, когато жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване на броя на лицата, които всекидневно могат да населяват жилището. Ако се получи сигнал за нарушаване и на тези правила, отново е допустима инспекция на адрес.

Необходимо е да се означи, че инспекция може да бъде осъществена и по собствена инициатива на кмета на общината или на региона. При всички тези случаи той издава заповед за установяване на комисия, която да направи проверка за съблюдаване на условията за осъществяване на адресна регистрация или смяна на адрес. В състава на комисията се включват чиновници от съответната общинска администрация, представители на съответната регионална администрация, на териториалните структурни звена на Министерство на вътрешните работи, на Министерството на районното развиване и благоустройството.

При подаден писмен сигнал или искане на притежател на парцел заповедта за установяване на комисията се издава в тридневен период от приемането му и се поставя на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в избрания период, тя се издава от регионалния шеф.

Проверката  се прави в 7-дневен период от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от инспекцията се сформира протокол. В тридневен период след проверката и въз основа на протокола кметът на общината издава заповед за изтриване на адресни регистрации, за които е открито, че са осъществени в нарушаване. 

Лице, чиято адресна регистрация по непрекъснат адрес е заличена, е длъжно в едномесечен период от уведомяването му да подмени персоналните си документи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР