Има ли полза от ваксините?Пикът на грипа у нас се

...
Има ли полза от ваксините?Пикът на грипа у нас се
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари

Има ли изгода от имунизациите?

Пикът на грипа у нас се чака да бъде през януари. Това разяснява в предаването „ Събуди се ” на Нова тв Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Същевременно излиза наяве, че в България процентът на имунизирани е доста невисок. През 2018 година това са 0,02% от хората, демонстрират данните на Националния център за публично здраве и разбори. Според Евростат пък през 2016-та година едвам 0.2 % от хората над 65 години у нас са си поставили противогрипна ваксина. За съпоставяне възрастните хора във Англия, употребили ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%. Страната ни е с най-голям дял на лекувани от респираторни болести - 3 000 на всеки 100 000 души. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души.

„ Процентът на имунизираните е смешно невисок. Тази година имунизациите свършиха още през октомври. След това бяха импортирани още 7000 ваксини. Доказано е, че имунизацията срещу грип прави две неща. Първо, съгласно американски учени, в случай че се ваксинираш, вероятността да се разболееш този сезон е 2 пъти по-малка ”, съобщи проф. Кантарджиев. Но посочи, че имунизацията не е 100-процентова отбрана. Той добави, че противогрипната ваксина понижава вероятността да се разболееш от грип или ти оказва помощ да го изкараш по-леко

„ Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които би трябвало да се употребяват единствено при изцяло здрави деца. Другите са с елементи от микроби и са неведнъж по-безвредни. Има ваксини обаче, без които индивидът не може. Такива са за предотвратяване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са безусловно безвредни ”, сподели още проф. Кантарджиев.

Елементарна мярка. Не кихайте в ръката, а в ръкава си - по този начин не разнасяте болестта към нас. А най-добре ползвайте кърпичка, посъветва професорът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР