Има ли по-вкусен начин да отбележим този голям празник от

...
Има ли по-вкусен начин да отбележим този голям празник от
Коментари Харесай

Великденски кифлички стъпка по стъпка

Има ли по-вкусен метод да отбележим този огромен празник от приготвянето на вкусни кифлички с локум?

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр.
● захар - 140 г
● прясно мляко - 300 мл
● ванилия - ½ ампула
● лимонова кора - от 1/2 лимон, настъргана
● брашно - към 1 кг
● сол - 1 щ.
● квас - 1 кубче
● масло - 8 с.л.

за плънката


● локум - 3 кутии Роза

за поръсване


● захар - 1 ч.ч.

за намазване


● жълтъци - 1 бр.
● олио - 1 с.л.
● прясно мляко - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Пресяваме брашното в огромен съд. По средата вършим кладенче и слагаме 4 яйца едно след друго. Предварително си изкарваме прясното мляко и яйцата на стайна температура час преди този момент. Те би трябвало да са топли. Маслото би трябвало да е разтопено, само че не горещо.

Вътре слагаме в кладенчето и щипка сол. Стопляме си прясното мляко. В половината прясно мляко слагаме захарта и разбъркваме, с цел да се разтопи добре. В леко топло прясно мляко (другата половина от него) си слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.

Вътре начупваме кубчето квас и разбъркваме. Оставяме покрито с забрадка съда с маята, с цел да се задейства. Като бухне и шупне я прибавяме към брашното. После прибавяме и другата част от захарта с прясното мляко. За мирис прибавяме ½ ампула ванилия.

Настъргваме ½ кора на лимон, прибавяме и нея при брашното и другите съставки. Най-накрая слагаме маслото. Всички замесваме до меко тесто. Става меко и леко маслено от маслото. Ако е нужно, можете да добавите още 1 с.л. масло за доомесване.

Посипваме с брашно масата, върху която месим и доомесваме дълготрайно тестото. Става огромна топка. Прехвърляме я в тава и я покриваме с забрадка и след това с още една от горната страна. Слагаме я в топла стая. Ако нямаме такава, можем да завием тестото от горната страна и с одеяло.

Трябва тестото да си удвои размера. При мен стана за към 1 час. Вадим си тестото върху посипана с брашно маса и го разрязваме на 4 равни елементи. Всяка частта доомесваме, с цел да стане на топка. Разточваме всяка топка на кръг. Набрашняваме си точилка и с нея вършим огромен кръг.

При средата го режем на две. И след това всяка част отново на по две. Трябва да де получат 8 триъгълника. В началото на всеки триъгълник /широката част/ слагаме раздължен с ръце локум. Навиваме кифлите.

Слагаме в тава хартия за печене и върху нея редим кифлите на разстояние една от друга, тъй като при печенето ще се надуят още. Така вършим и с другата част тесто. Оформяме всички кифли.

От дозата стават 32 бр. кифли. Локумът, който използвах е 3 кутии от българския. Като количество, всеки ще реши какъв брой да използва, тъй като типовете са доста на пазара.

В дребна купа или паница слагаме 1 жълтък, 1 с.л олио, 2 с.л олио и разбъркваме. Оставяме кифлите да втасат за към 30-40 мин. Мажем втасалите кифли със сместа благодарение на четка. Поръсваме ги със захар от горната страна.

Загряваме фурната на 180 градуса и ги печем, до момента в който придобият вкусен тен. Като ги опечем, слагаме в купа и покриваме с забрадка, с цел да са топли.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР