Има ли по-подходящ ден от празника на София, в който

...
Има ли по-подходящ ден от празника на София, в който
Коментари Харесай

Пътуването на София: Три лъча и един мобилен град

Има ли по-подходящ ден от празника на София, в който да се запитаме какво направихме за нашата столица и какво тя за нас? Първият въпрос има толкоз отговори, колкото е милионното население на мегаполиса, само че на втория можем да отвърнем надалеч по-ясно.

Ако някоя смяна е облекчила неоспоримо всекидневието ни, това е модернизирането на градския превоз. Докато стигаме за минути до някое от тържествените събития през днешния ден в последния парещ ден от годината, можем елементарно да оценим това, което получихме за последните 10 години.

София преди метрото: Младост-Обеля за 2 часа с рейс, тролей и трамвай, 3 обособени билета за градския превоз.

София след метрото: Младост-Обеля за 30-ина минути подземен с един превоз и един билет.

София преди 10 години: Маршрутки-камикадзета, нередовни и вехти Икаруси, затапени тролеи в задръстването, дрънкащи трамваи от предишния век.

София през днешния ден: Електрически транспорт, свободни бусленти, постоянни и бързи линии с електронно отчитане, велоалеи, тротинетки, трамваи на европейски равнище.

Развитието на метрото е един от най-знаковите планове, който радикално промени ритъма на столичното всекидневие през последните 10 години. През 2009 година дължината е едвам 9 км, а през днешния ден подземните линии са 40 км, като още 12 км са в развой на създаване. Освен че има оценка за реализирането на най-чистото метро в Европа, с него София икономисва големи количества нездравословни излъчвания. Към 2018 година хората, които всекидневно употребяват подземния превоз са над 350 000, а нездравословните излъчвания понижават със 75 000 тона годишно. С построяването на новата, трета линия, и доставката на съвременни " Siemens " мотриси, които ще транспортират 130 000 души дневно, броят на пасажерите в метрото ще доближи половин милион.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР