Има ли опасност в България, да останем без зърно? Каква

...
Има ли опасност в България, да останем без зърно? Каква
Коментари Харесай

Зърнопроизводителят Костадин Костадинов за novini.bg: Чиновници ни вкарват в омагьосани кръгове, от които се чудим как излизаме

Има ли заплаха в България, да останем без зърно? Каква е обстановката с държавния запас и застрашени ли сме от продоволствена рецесия? Кои са най-големите препъни камъни пред производителите на зърното? Разговарям с Костадин Костадинов, аграрни производител от региона на Добрич,който се занимава с това от 1993 година насам, т.е. през целия така наречен " преход ". От 4 години той е ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, като преди този момент също е работил за организацията като ръководител на Добруджанския съюз на производителите на зърно.

Риск да останем без зърното тази година няма да има, защото реколтата към този момент е добре и всички огромни комбинати и търговски сдружения са се запасили до септември.
Държавният запас е едно, а обезпечаването на продоволствената сигурност на страната ни, напълно друго. Твърдят, че  в запаса имало задоволително зърно, само че не споделят какъв брой, тъй като било държавна загадка.
Колкото до количествата зърно, които трябваше да се купят за продоволствената сигурност на страната ни, досега не се прави нищо. Изпуснаха удобния миг, когато зърното беше на положителни цени и обезпечения запас от страната щеше да стигне за огромни количества. Но някои сътрудници подведоха ръководството и досега не е изкупено и едно зрънце...



Един от най-големите проблеми при нас е във връзка с идната жътвена акция, която би трябвало да стартира до месец. В Северозападна България, в Златия край Плевен и други елементи от страната има суша и житата съхнат. Не по-малко обезпокоително е повишаването в размер на три-четири пъти, по отношение на м.г. на всички консумативи, които употребяваме.

Притесняваме се дали ще можем да осигурим гориво за идната беритба, въпреки и много по-скъпо.

Фактор, който не трябва да се подценява също по този начин е повишението на заплатите.
Не можем да си позволим да си загубим служащите поради дребни заплати.
Несигурно е нашето произвеждане както от прищевки на климата, по този начин и във връзка с административни неуредици - ето, Европейска комисия отново са върнали Стратегическия проект за развиване. Не е елементарно да се работи на сляпо, както се споделя, а ни слагат в такива условия. Аз примерно към този момент цяла седмица обикалям по ведомствата поради тол таксите. Създаваните наредби през годините от служители, които не са специалисти в земеделието, ни вкарват в омагьосани кръгове непрекъснато, от които се чудим по какъв начин да излезем.



Всевъзможни анализатори от заран до вечер дрънкат небивалици за земеделието по медиите.

Не може не експерти да дефинират насоката на работата ни.

Аз не бих си разрешил да давам ум на някой неврохирург по какъв начин да си прави работата. От земеделие обаче всеки се прави, че схваща. Това основава безпорядък.
Нашата асоциация стартира осведомителна акция във връзка с Стратегическия проект и какво ни следва за идващия програмен интервал, с цел да срещнем всички наши членове какво да вършат. По график на избрани дати в цяла България нашите производители ще се срещнат в детайли с проекта. През юни ще създадем самодейността " Хляб на мира ", а старта на жътвената акция за 2022 година ще бъде в Стара Загора.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР