Има ли опасност коронавирус да се предаде от животно на

...
Има ли опасност коронавирус да се предаде от животно на
Коментари Харесай

Важни въпроси, свързани с COVID-19 и домашните любимци

„ Има ли заплаха ковид да се съобщи от животно на човек и от човек на животно? “

„ Но въпреки всичко и кучета и котки боледуват от коронавируси. Каква е разликата с COVID-19? “

„ Трябва ли да се вземат някакви спомагателни защитни ограничения при развъждането на домашни любимци по отношение на COVID-19? “

„ Какви ограничения би трябвало да вземем по отношение на ежедневната разходка на кучетата, би трябвало ли особено дезинфекциране на лапите и козината, в случай че да – по какъв начин тъкмо, с какви препарати? “

Прочетете отговорите на тези и други значими въпроси, свързани с пандемията от COVID-19, на доктор Марина Иванова, шеф на неправителствената организация за отбрана на животните „ Четири лапи “ за България.

Д-р Марина Иванова е приключила ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора, а по-късно и магистратура по Ветеринарна администрация в същия университет. От 2005 година работи в „ Четири лапи “, като взе участие интензивно в редица интернационалните и национални задачи и акции на организацията. От 2015 година е шеф на „ Четири лапи “ за България, а сега съчетава тази позиция с ръководенето на огромен план за имунизация на 1 милион кучета и котки против бяс в Мианмар.

Появи се информация в европейски медии, че домашна котка е била инфектирана с ковид от стопанката си. Това слага ли въпроса за COVID-19 в нов аспект и има ли заплаха ковид да се съобщи от животно на човек и от човек на животно?

Д-р Марина Иванова: Вирусът на COVID-19 е изцяло друг и няма директни генетични връзки с коронавирусите, които могат да причинят заболяване при домашните животни. Това, че са открити фрагменти на вируса в изпражнения и повръщано стомашно наличие, не значи автоматизирано, че котката е боледувала от COVID-19, макар че е имала клинични признаци като затруднено дишане и диария, и че живее с пациент, болен от COVID-19. Единственото доказателство за съществуване на заболяване, породено от вируса на COVID-19, би било съществуване на антитела, което би трябвало да бъде изследвано, с цел да се разбере от какво тъкмо е боледувала котката. При двата случая на открит вирус в две кучета от Хонконг не са открити нито клинични признаци, нито съществуване на антитела. Опитът от различен доста подобен вирус – този на тежкия изострен респираторен синдром (SARS) от началото на века демонстрира, че предаването на домашните любимци е доста изолирано събитие и установено при единични случаи и то при огромно количество на вирус в средата. Заразяване в противоположната посока – от животно на човек – не е регистрирано и опцията това да се случи е на процедура нулева. Рискът, обвързван с животните в подтекста на пандемичното разпространяване на вируса на COVID-19, до момента се смята за пренебрежим от множеството публични и ветеринарномедицински институции (Световна здравна организация, Световната организация за опазване на здравето на животните, Европейски орган за сигурност на храните, и др.).

Но въпреки всичко и кучета и котки боледуват от коронавируси. Каква е разликата с COVID-19?

Коронавирусите са необятно публикувани и могат да обиден освен кучетата и котките, само че и други животни като говеда и прасета. Всички тези коронавируси, които водят до болести при животните, са генетично далечни от този, пораждащ COVID-19 при хората, и принадлежат към разнообразни родове. Това значи, че вирусът на COVID-19 няма нищо общо с тези при животните и единственото, което ги свързва е това, че всички спадат към огромното семейство на коронавирусите.

Трябва ли да се вземат някакви спомагателни защитни ограничения при развъждането на домашни любимци по отношение на COVID-19?

Ако желаете да осигурите оптимално добра среда за своя домакински любим, то по принцип би трябвало да спазвате обикновените хигиенични условия, тъй като дано да не забравяме, че съществуват доста други рискови болести, чието попречване също изисква спазването на добра хигиена в дома. По-специални грижи би трябвало да отделяте, в случай че имате COVID-19, показвате клинични признаци и се лекувате у дома. Тъй като към момента не е ясно какво количество на отделения вирус е належащо за пораждане на болест както при човек, по този начин и при животни, тъй като вирусът към момента не е задоволително добре изследван, аз бих предложила да спазвате отдалеченост от домашните любимци и да дезинфекцирате постоянно всички повърхности в дома. Това ще помогне да се понижи вероятността от заразяване и на другите членове на фамилията.

Какви ограничения би трябвало да вземем по отношение на ежедневната разходка на кучетата, би трябвало ли особено дезинфекциране на лапите и козината, в случай че да – по какъв начин тъкмо, с какви препарати?

Измиване на лапите след разходка с вода и сапун е задоволително. По-важно е да спазвате Вашата хигиена – постоянното миене на ръце е от значително значение и безусловно наложително след разходка, хранене и глезене на кучето.

Твърди се, че COVID-19 е мутирал ковид, предаден от прилеп на човек.

Причинителят на COVID-19 е вирус, доста подобен с този на тежкия изострен респираторен синдром (SARS) и този на близкоизточния синдром (MERS). И трите са от един и същи жанр и за трите се допуска, че резервоарът им в природата са прилепите от фамилията на Подковоносите. В интерес на истината прилепите са контейнер и преносители на доста типове вируси, заради особености на имунитета им, които обаче не са добре проучени към момента. Предполага се, че индивидът не се е заразил непосредствено от прилеп, а вирусът е минал първо през промеждутъчен гостоприемник (за COVID-19 се допуска, че това е животното панголин, известно още и като люспеник), което го е направил по-силно инфектиран за индивида. Все още произходът на всички тези вируси се изследва и най-вероятно някой ден ще имаме повече изясненост по какъв начин тъкмо и какво се е случило, тъй че точно тези коронавируси стават толкоз мощно заразни за индивида.

В някои медии се появи информация, че в градове като Варна се следи увеличение на изоставените домашни животни, като догатките са, че причина за това е страхът от болест с COVID-19. Какви са Вашите наблюдения и тези на сътрудниците Ви?

Малко е мъчно да се каже дали има увеличение на изоставените домашни любимци поради боязън от COVID-19. Сезонът е подобен, че се изоставят най-често дребни кученца, а не бих се учудила и да има доста пуснати свободни от вили и дворове, тъй като хората са с лимитирано придвижване и не могат да си посещават къщите. Няма безусловно никакви доказателства, че кучетата или котките могат да заразят човек с ковид, тъй че аз приканвам, в случай че някой стане очевидец на занемаряване, да подаде сигнал до съответните община и Областна дирекция на Българската организация по сигурност на храните, тъй като изоставянето на животно се смята за свирепост според Закона за отбрана на животните.

Вече трета седмица сме в изключително състояние и самоизолация. Като че ли най-доволни от наличието ни у дома са нашите домашни любимци. Твърди се и че те работят добре на душeвността в подобен миг. Същевременно има отзиви, че в този момент е най-подходящият миг за осиновяване на куче или котка. Какво е Вашето мнение?

Определено домашните любимци са най-щастливи сега. Сега е и съвършеният миг да си вземем животно у дома, тъй като имаме задоволително време, с цел да му отделим внимание. Ако се тормозим, че няма по какъв начин да осигурим обикновено всекидневие след края на карантината и връщане към действителността, тогава може просто да се вземе куче или коте краткотрайно. Много избавени животни си търсят и краткотрайни домове и по този начин можете да се чувствате потребни от това, че сте помогнали на едно живо създание в тежък миг. Но още веднъж да подчертаем, че постоянно е по-добър избор да се осинови животно от подслон или клиника, а не да се купува онлайн.

А в „ Четири лапи “ отчитате ли увеличение на осиновените животни?

Имаме повече интерес и запитвания. От началото на годината имаме 17 осиновени кучета и котета и 25 взети в приемни домове, като единствено през март осиновените са две, а взетите в приемен дом – 11. Радвам се, че хората схващат какъв брой подобаваща е изолацията и работата от у дома за приютяване на нов член на фамилията.

Какво е значимо да знае бъдещият осиновител за здравния статус на животното, което е харесал?

Осиновяването на животно е виновен развой и преди да го създадем, би трябвало да се срещнем доста добре какви са потребностите на животното и да си дадем ясна сметка дали можем да поемем цялостната отговорност за това живо създание, тъй като то ще разчита само и единствено на нас до края на живота си. Всеки осиновител е значимо да ревизира дали животното е било обезпаразитено и имунизирано, разполага ли с паспорт и микрочип, чиито данни би трябвало да са въведени в Интегрираната осведомителна система на Българска организация по сигурност на храните. И може би най-важното, което би трябвало да създадем, е да си изберем ветеринарен доктор и да заведем животното при него за първичен надзорен обзор. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР