Има ли опасност корабът Радецки да спре да плава? Този

...
Има ли опасност корабът Радецки да спре да плава? Този
Коментари Харесай

НПО предупреждава, че Радецки може да спре да плава завинаги

Има ли заплаха корабът " Радецки " да спре да плава? Този въпрос е на дневен ред след предизвестие на сдеружение " Словеса ".
Според информацията на сдружението, разрешителното за корабоплаване на " Радецки " е изтекло през април тази година и не би трябвало той да има към този момент право да прави къси пътувания при подобаващи метеорологични условия в акваторията на Козлодуйското пристанище. Необходими са 220 000 лв. за наложителния механически обзор (така нареченото доково освидетелстване) и за неотложния ремонт на кораба, прибавят от НПО-то.
Неправителствената организация смята, че Министерството на културата е длъжно да вземе ограничения, защото дава отговор за кораба от 2004 година.
Ангажиментът да финансира ремонта и да избави тази наша национална реликва е на първо място на Министерство на културата – от 2004 година Музеят " Параход " Радецки " е филиал на Националния исторически музей (НИМ), показват от Сдружение " Словеса ". Нещо повече - от 1982 година корабът " Радецки " е и със статут на народен музей, допълват от гражданското съдружие.
" Радецки " е издигнат през 1851 година в корабостроителницата " Обуда " в Будапеща. На 29 май 1876 година четата на Христо Ботев превзема парахода и го принуждава да спре на българския бряг при Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, с цел да се бие за свободата на България. Оригиналният " Радецки " е нарязан на скрап през 1924 година, а за жалост България по разнообразни аргументи е пропуснала историческия късмет да се снабди с него. През 1966 година е издигнато тъкмо копие на именития параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 година корабът е със статут на народен музей. Намира се на безконечен кей в Козлодуй в особено построено за него място.
" Радецки " е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България. На бордаму могат да се качват до 100 пасажери, като те имат опция да прегледат и музейната експозиция, в която са скъпи реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и забавни експонати от епохата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР