Има ли нужда София от нов квартал? Наистина ли бетонът

...
Има ли нужда София от нов квартал? Наистина ли бетонът
Коментари Харесай

Има ли нужда София от още бетон?

Има ли потребност София от нов квартал? Наистина ли бетонът в столицата не е задоволителен и има потребност от нови и нови жилища? " Още има място ", е отговорът на Столичната община, на притежатели на частни земи и бъдещи вложители. В същото време данни сочат, че 25 на 100 от издигнатите към този момент жилища са необитаеми, а общо 200 000 са празни. Това обаче не дава задоволително съображение на столичното кметство да ограничи мераклиите за следващата офис или жилищна постройка, която рискува да остане празна.

На разпалено публично разискване преди ден бе показан образец за опцията за ново строителство в рамките на града - Подробен организационен проект, който сочи по какъв начин да бъде застроена празна повърхност. Едни я назовават зелена, а други - шубрак. Тя се намира сред квартал " Горубляне ", Околовръстния път и комплексите " Младост " 3 и 4. Планът е поръчан от общината на архитектурното ателие " Агора 66 ", като решението преди този момент е гласувано и от Столичния общински съвет. Там се възнамерява градеж на стотици блокове, които би трябвало да са до 10 метра високи или до три етажа в границите на 143 хектара повърхност. В тях ще се настанят до 18 000 души. Обещанията са за зелени площи, 4 детски градини, едно учебно заведение, площад, уредена транспортна мрежа, подстанция, велоалеи.

Прекрасната картина, обрисувана от архитектите, обаче изправи

една против друга три страни

по време на публичното разискване - неправителствения бранш, частни притежатели на земи от квартал " Горубляне " и направлението " Архитектура и градоустройство " (НАГ) към общината в лицето на основния проектант Здравко Здравков. Те се упрекнаха взаимно в операции, неистини и популизъм. Едни съпоставиха бъдещата застроена повърхност с белите дробове на региона, за други тя бе шубрак с шубраци, а за трети - предстоящ съвременен квартал без дефицитите на останалите нови комплекси в София.

Схема на бъдещия квартал

" Около нас се застроява всяка допустима повърхност - при парк " Въртопо ", местността Камбаните, а в този момент и от страната на " Горубляне ". Това ще засегне доста хора от " Младост ", които имат потребност от бели дробове, а не от застрояване ", съобщи Христо Илиев, гражданин на региона и представител на " Спаси София ". Той напомни, че с новите улици ще се появят и доста коли, а оттова ще се утежни и качеството на въздуха. Илиев предвижда, че в бъдещия квартал строителството на блокове върху частните парцели ще изпревари инфраструктурата и най-после ще се окаже, че и той ще наподобява на " Манастирски ливади-Изток ", където няма канализация и тротоари. Други подозрения са, че обещаното ниско строителство няма да остане такова и последователно ще се появят високи здания, както става и на други места в София.

Основният претекст на Илиев против устройствения проект бе, че с него

се отваря вратата за застрояване

и на прилежащата зелена територия, планувана за парк " Източен ". Неговият Подробен устройствен план обаче е замразен от години и няма придвижване. Тази теза бе подкрепена и от някогашния общински консултант Войслав Тодоров, деен участник в акции против презастрояването на столицата. Той бе безапелационен, че проектът на новия квартал минимум би трябвало да върви паралелно с разглеждането на проекта за Източен парк, с цел да не се окаже, че от него тихомълком ще бъдат отхапвани елементи за застрояване. Тодоров изрази също подозрение, че има риск и в тази ситуация да стартира смяна на параметрите за застрояване и високото строителство да измести плануваното ниско. Според Войслав Тодоров към този момент има нарушавания на Общия организационен проект (ОУП) в новия обстоен проект, в който не са спазени заложените улици и булеварди. " На няколко места те минават през площи, планувани за паркове, а в това време терените за застрояване не са нарушени. В над 30 парцела има такива разминавания ", безапелационен бе Тодоров. Той остро бе атакуван от арх. Здравко Здравков, който дефинира мненията като несериозни, без професионална аргументация и откровени неистини. Главният проектант изрази тъкмо противоположната позиция - в бъдещия квартал се усилват неведнъж зелените площи, в сравнение с е планувано в Общ устройствен план, и дефинира проекта като

" оправдано застрояване "

Той отбрани мнението си, че в квартала ще има друго качество на живот и ще се избегне презастрояването.

Най-крайни в позицията си бяха по традиция от Инициативния комитет " Горубляне ", които упрекнаха неправителствените организации в откровени неистини. Интересно е, че съгласно техни архитекти презастрояване в " Младост " няма и да се твърди това е популизъм, а застрояването на София е съпоставимо с това в Европа. Горублянци изрично отхвърлиха опцията да се строи над заложените параметри, макар че образците за това в столицата не са един и два. Друго тяхно изказване - че един вложител не би строил на голо поле, без първо да има канализация и инфраструктура, също се оборва от десетки образци за противоположното.

Арх. Здравков даде обещание да не се издават разрешителни за градеж, преди да се подпишат контракти с ЧЕЗ, " Софийска вода " и да има обезпечена инфраструктура. Той обаче не отговори ясно Столичната община може ли да обезпечи пари за всичко това. " Има ли финансиране за плануваните детски градини и в случай че има, за какво то не се насочва към построяването им в съществуващи квартали като " Младост ", попита Панайот Бориславов. Отговорът на Здравков бе, че това е въпрос на " бюджетиране и цели ".

Липсата на конкретика за общинското финансиране се компенсира с точните планове на частните притежатели на земя в региона. Те към този момент са пресметнали, че са дали 180 милиона лв. на Столичната община посредством дарения на част от земите си в региона. От инициативния комитет чакат новите жилища да вървят по 900-1000 евро на квадратен метър...

Спорът към застрояването на тази апетитна част от София и този път е подбуден от опълчването на

частния против публичния интерес

Естествено е притежател на земя да желае да печели от нея. Също по този начин е обикновено останалата част от обществото да чака прилични условия за битие в общата среда, наречена столица, регион, квартал или по-малка зона. Столичната община би трябвало да е съдия в тази обстановка и да обезпечи баланс сред двата интереса. Първото, което в миналото е трябвало да създадат от кметството, е да изкупят частните земи във всички противоречиви територии и да обезщетят частния притежател. Това обаче не е направено даже за дребните зелени площи, какво остава за голямото пространство сред " Младост " и " Горубляне ". Вместо това общината потегля да прави нов квартал напълно под давлението на частника.

Втората неточност на администрацията е, че не прави нищо години наред за реализацията на различен неин план - Източния парк. Той стои на трупчета, макар че има Подробен устройствен план. Ако в този момент в региона имаше голям парк за обслужване на огромните региони " Младост " и " Искър ", общината щеше да има очи да предлага градеж на нов жилищен комплекс.

Слабо място за кметството е и планирането на още един квартал в региона, който скоро също евентуално ще излезе на дневен ред. Той отново е сред " Горубляне " и " Младост ", само че по-близо до бул. " Цариградско шосе " и към този момент е известен като " Младост " 5. Ако и той тръгне да се показва, преди да има изясненост за Източния парк, публичният отпор ще бъде надалеч по-остър.

Столичната община е още по-уязвима във връзка с обещанията си за бързо създаване на публичната инфраструктура в новия си план, за прецизно съблюдаване на параметрите за плътност и височина на строителството. Ръководството ѝ даже няма по какъв начин да се позове на досегашни сполучливи практики, тъй като такива няма. Само преди месец личното ѝ дружество " Софияплан " изнесе данни, че в новите квартали " Кръстова вада " и " Витоша - Водноелектрическа централа Симеоново " и плътността, и интензитета на застрояване са фрапантно превишени.

За всички би било добре Столичната община да предприеме ограничения и да се поправи, та най-малко да няма неглижирани или изцяло пренебрегнати ползи и страни. Ясно е, че презастрояването няма да спре. Но най-малко да е търпимо.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР